Ramon Mens
Ramon Mens Occasions 1 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Occasions: drie ijzersterke stationwagens voor maximaal € 4.500 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Marktplaats of Speurders, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke ijzersterke stationwagen is een aanrader? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Je volgende auto moet ruim en ijzersterk zijn, zonder dat je daarvoor de hoofdprijs hoeft te betalen. Wij tippen drie stationwagens die tegen een stootje kunnen.

Occasions: onze tips voor ijzersterke stationwagens

Mazda 6 Sportbreak (2003 – 2007)

De Mazda is met een kofferbak van minimaal 500 liter lekker ruim achterin. Bovendien rijdt hij erg goed: prima stoelen, voldoende comfort en de instapmotor is sterk genoeg voor een rit richting vakantiebestemming. Met de 1.8-liter benzinemotor scoor je een praktijkverbruik van 1 op 11. De 1.8 Touring van de eerste eigenaar (2006, 149.000 km) staat voor € 4.495 te koop bij een autobedrijf in Alphen aan den Rijn.

Oordeel van de Wegenwacht

Garantie dat er nooit iets zal gebeuren, kan geen enkele autofabrikant geven. De kans op pech is bij dit type Mazda echter te verwaarlozen. De Wegenwacht kent niet één specifiek euvel. We hebben weleens iets gehoord over een aircopomp die er op hoge leeftijd mee stopt. Vervelend, maar je kúnt ook zonder.

Mazda 6 Sportbreak (2003 - 2007)

Subaru Legacy Touring wagon (2003 – 2009)

Een Subaru is technisch een afwijkende auto met een boxermotor en vierwielaandrijving. Een Legacy Touring Wagon rijdt 1 op 10 als je héél netjes bent. Maar zo’n Subaru is veilig op glad wegdek en weet raad met een joekel van een aanhangwagen. In Arnhem prijkt bij een autobedrijf een groene 2.0i met panoramadak (2005, 239.000 km) voor € 4.445.

Oordeel van de Wegenwacht

Als een Legacy een zwaar leven heeft gehad – bijvoorbeeld veel op onverhard terrein gereden met een flinke aanhanger erachter – dan kan de viscokoppeling van de vierwielaandrijving verslijten. Die koppeling moet worden vervangen en dat is een kostbare grap. Verder is de Subaru foutloos.

Subaru Legacy Touring wagon (2003 - 2009)

Toyota Avensis Wagon (2004 – 2008)

Met 520 liter is de kofferbak van de Toyota Avensis Wagon de grootste van de drie. Bovendien een Toyota, dus geen zorgen over onnodig onderhoud. De Avensis rijdt prettig, is voldoende comfortabel en biedt ook op de achterbank de nodige ruimte. Met een 1.8-liter onder de kap moet 1 op 11 goed haalbaar zijn. Bij een autobedrijf in Ede staat een Avensis Wagon ’Linea Sol’ (2006, 168.000 km) voor € 4.450.

Oordeel van de Wegenwacht

Als de bestuurder zelf geen domme dingen doet, laat zo’n Avensis je niet in de steek. Alleen bij de duurste versies komt het voor dat de transformatoren van de xenon-koplampen de geest geven. Een reparatie is niet goedkoop, maar dat komt voornamelijk omdat er door de ijzersterke reputatie van Toyota nauwelijks vraag naar onderdelen bestaat!

Toyota Avensis Wagon (2004 - 2008)

Onze keuze

Als je geen caravan hebt, komt de Subaru minder goed uit de verf. De Toyota is ijzersterk, maar relatief duur. Daarom zouden we voor de Mazda gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.