Autovisie
Autovisie Nieuws 2 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Automobili Pininfarina: geen poging snelste elektrische hypercar ter wereld

Automobili Pininfarina is vooralsnog niet van plan om met de Battista een recordpoging te ondernemen voor de snelste elektro-auto ter wereld. Dat zegt Rene Wollmann, Dynamics-specialist van Automobili Pininfarina.

Als het om hypercars met een verbrandingsmotor gaat, is er een hevige strijd gaande tussen Bugatti, Koenigsegg en SSC. De verschillende merken strijden al geruime tijd om de titel ‘snelste productie-auto ter wereld’, of dat nu een officieel erkend record is of niet. Bugatti haalde bijna 500 km/h en Koenigsegg tikte meer dan 450 km/h aan, waarbij opgemerkt moet worden dat de Zweedse autobouwer de topsnelheid volgens de officiële regels voor een record heeft neergezet. De Bugatti Chiron Supersport 300+ reed namelijk niet in de vereiste twee richtingen. SSC riep dat het de allersnelste was, totdat bleek dat de data niet klopte. Binnenkort onderneemt SSC een nieuwe poging. Bugatti stelt ondertussen dat de Supersport 300+ meer dan 500 km/h moet halen.

Banden beperkende factor

Het is de vraag wanneer de kwalificatie ‘snelste elektrische hypercar’ volgt. Of komt die race er niet? Er zijn verschillende spelers die met een supersnelle elektrische sportwagen komen. Zo plant Lotus de Evija met 2000 pk, Rimac een 1900 pk sterk monster en Automobili Pininfarina de 1900 pk sterke Battista. Topsnelheid? Daar is inmiddels een correctie in doorgevoerd. René Wollmann van Automobili Pininfarina legt uit dat de banden in eerste instantie in deze strijd een beperkende factor waren. Met de Pirelli P Zero-banden haalde de Battista eerst 330 km/h. Maar bestelde je optioneel de bredere en lichtere banden van Michelin (Pilot Sport Cup 2R), dan haalde de elektro-hypercar 350 km/h. Inmiddels haalt de Battista ongeacht het schoeisel 350 km/h! Hij ziet echter niets in een race om de titel ‘snelste elektro-straatauto ter wereld’. Ook een rondetijd op de Nordschleife staat niet gepland.

Pininfarina Battista

Laatste testfase

Automobili Pininfarina is momenteel aan het testrijden op de Nardo-kombaan in Zuid-Italië. Het bedrijf heeft daar een kamp opgezet, van waaruit de laatste testsessies worden georganiseerd. De fabrikant werkt onder andere aan het prestatieniveau van de elektrische aandrijflijn en de kalibratie van onder andere de schokdempers, het programmeren van de verschillende rijmodi (Calma, Pura, Energica, Furiosa en Carattere) en het uitwerken van het torque vectoring-systeem met de vier elektromotoren.

automobile Pininfarina Battista
René Wollmann

Prijs Automobili Pininfarina Battista

Het ontwikkelingsteam bestaat uit eigen medewerkers, alsmede een team dat door het Kroatische Rimac is ingezet. De 1900 pk/2300 Nm sterke Battista is een deels gemeenschappelijk project met het Kroatische ontwikkelingsbedrijf. De twee bedrijven delen de technische basis voor een hypercar die zowel onder de naam Automobili Pininfarina als Rimac op de markt komt. Automobili Pininfarina brengt de auto als eerste op de markt. Dat moet begin 2021 gebeuren. Hij komt er alleen als ongeveer twee miljoen euro kostende coupé. De auto wordt in Nederland verkocht via Louwman Exclusive. Belgische geïnteresseerden dienen zich te melden bij de Ginion Group.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.