Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 1 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Elektrisch is hip – Fiat 500e (2021) – Review

Benzinemotoren zijn uit en elektrisch rijden is hip. Dat is de opvatting van de nieuwe Fiat 500e, want hij komt alleen met een elektrische aandrijflijn. Het vorige model blijft wel als mild hybride leverbaar. Modieus stekkeren of ouderwets blijven verbranden?

De nieuwe Fiat 500e is flink gegroeid ten opzichte van zijn voorganger. Hij is breder, langer en ruimer. Onder de motorkap ligt een 118 pk en 220 Nm sterke elektromotor. Genoeg om in 9 seconden mee naar 100 km/h te springen en topsnelheid van 150 km/h te halen. Op zijn 42 kWh-accupakket zou hij een range van 313 kilometer moeten halen. AC-laden kan maximaal met 11 kW en DC-laden kan tot 85 kW. Is dit de ideale aandrijflijn voor deze hippe stadsauto?

Accukeuze voor Fiat 500e

De Fiat 500e wordt ook als Action leverbaar met een 24 kWh-accu, waarmee hij 180 kilometer moet halen en deze versie is uitgerust met 95 pk leverende motor. Snelladen kan in dat geval tot maximaal 50 kW. Deze versie heeft een vanafprijs van 24.900 euro. Niet goedkoop, wel scherp voor een elektrische auto.

Rijstanden

De Fiat 500e heeft drie rijstanden om het beste uit de aanwezige energie te halen. In normal rijdt zoveel mogelijk als een gewone 500 met benzinemotor. In Range remt hij veel sterker af op de elektromotor en is hij one pedal driving mogelijk. Dan is er ook nog de Sherpa-stand om zo ver mogelijk te komen. De snelheid is dan begrensd op 80 km/h en de airco wordt uitgeschakeld.

Tweede generatie

De (pas) tweede generatie Fiat 500 werd in 2007 geïntroduceerd. Daar werd ook een elektrische versie van geleverd in Amerika, maar de nieuwe komt zogezegd alleen nog maar met een elektromotor. Het vorige model blijft leverbaar, omdat hij nog goed verkoopt en doordat er in sommige belangrijke markten (lees Italië) nog geen goede infrastructuur is voor elektrische auto’s. Wil je weten welke elektro-concurrenten de Fiat 500e volgend jaar krijgt? In dit artikel stellen we nog drie elektro-auto’s voor minder dan 30.000 euro aan je voor!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.