Milo Casteleijn
Milo Casteleijn Occasions 3 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Occasions: drie fijne reisauto’s voor maximaal € 5.000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke auto met lichte verhoging koop je voor maximaal 10.000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Kun je voor een bescheiden bedrag de comfortabele reisauto vinden die je zoekt zonder bij een model terecht te komen waarmee de parkeerterreinen vol staan? Als je je licht bij een van onderstaande fabrikanten opsteekt, denken wij van wel!

Occasions: onze tips voor comfortabele reisauto’s

Citroën C5 (2008 – 2017)

De C5 was het laatste model waarop je het beroemde hydropneumatische veersysteem kon bestellen; de sedan bepaalt dan zelf de rijhoogte met behulp van perslucht. Destijds een kostbare optie, maar met het reguliere onderstel rijdt de grote Citroën even goed plezierig. Wij zouden zeker gaan kijken bij de donkergroene 1.8-16V ’Dynamique’ (2008, 147.000 km) bij een autobedrijf in Coevorden voor € 4.999.

Oordeel van de Wegenwacht

De mechanismes van de zijruiten gaan nog weleens stuk. Een kapotte remlichtschakelaar veroorzaakt storingen. De 1.6-liter THP-motor strekt niet tot aanbeveling vanwege de distributieketting. Die kan oprekken waardoor de motor steeds slechter gaat draaien. Repareren is een dure grap! De aansturing van de elektrisch bediende waterpomp werkt soms niet.

Citroën C5 (2008 - 2017)

Jaguar X Type (2001 – 2009)

Deze kleine Jaguar krijgt duidelijk te weinig waardering. Onderhuids vertoont de X-Type grote overeenkomsten met de toenmalige Ford Mondeo. De 2.1-liter V6 is voldoende krachtig en klinkt bovendien schitterend. Daarbij is deze Jaguar zeer comfortabel en stil, compleet met een scherp stuurgedrag. In Gendt vind je bij een lokaal autobedrijf een chique grijze uitvoering (2002, 158.000 km) voor € 4.995.

Oordeel van de Wegenwacht

De individuele bobines van deze Jaguar kunnen één voor één de geest geven. De Wegenwacht kan het onderdeel vervangen, mits eraan valt te komen. Wellicht verstandig om meteen alle bobines te laten doen. Een los contact achter het instrumentarium maakt dat de motor niet start. Het pompje in de brandstoftank stopt er ook weleens mee; daar moet een nieuwe in.

Jaguar X Type (2001 - 2009)

Mercedes-Benz C-klasse (2000 – 2007)

Zo’n C-Klasse is een voor de hand liggende keuze. Hij rijdt heerlijk, met voortreffelijke stoelen en een overweldigende rust aan boord. Bovendien stuurt hij fijn, met dank aan z’n achterwielaandrijving. Momenteel zouden we kiezen voor de donkergroene C200 ’Avantgarde’ (2003, 127.000 km) die voor € 4.999 in de showroom van een autobedrijf in Oss prijkt.

Oordeel van de Wegenwacht

Roest komt bij deze generatie C-Klasse voor, bijvoorbeeld rond de achterste wieluitsparingen. Elektronica kan de Mercedes-rijder ook plagen, zoals een kapotte remlichtschakelaar die allerhande storingen veroorzaakt. Daarnaast begeeft de zekering van de startmotor het soms. Het contactslot is een bekend zwak punt, maar ook de contactsleutel zelf.

Mercedes-Benz C-klasse (2000 - 2007)

Onze keuze

Wie het een wil, zal het ander wellicht niet waarderen. De keuze voor Mercedes is begrijpelijk, net als die voor de relatief jonge Citroën. Maar als je het ons vraagt, verdient de Jaguar de volle aandacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.