Ramon Mens
Ramon Mens Occasions 22 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Occasions: drie heerlijk chique sedans voor € 20.000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Marktplaats of Speurders, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke lekker chique sedan is een aanrader? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Je hebt twintig mille te besteden en wilt een chique auto, waarvan er doorgaans geen twee op het parkeerterrein staan. Denk dan eens aan een van deze drie sedans!

Occasions: onze tips voor chique sedans

Jaguar XF (2008 – 2016)

Jaguars hebben een eigen karakter. Het is een smaakkwestie of je de XF kunt waarderen, maar dat is ook de bedoeling: dit zijn geen allemansvrienden. Deze sedan verwelkomt zijn bestuurder met een oplichtende startknop en de keuzehendel van de automaat, die als een sculptuur uit de middenconsole omhoog komt. De XF is ruim, comfortabel en stil, totdat je de roofkat op zijn staart trapt! In Limmen lonkt een donkerblauwe 3.0-liter V6 ‘Luxury’ (2011, 121.000 km) voor € 19.950.

Oordeel van de Wegenwacht

De Wegenwacht kent van de XF vrij onschuldige euveltjes, met name elektronisch van aard. Wanneer het dashboard niet werkt, wordt dit veroorzaakt door een losse massakabel. Blijven de ruitenwissers halverwege staan, dan is de isolatie beschadigd. De Wegenwacht weet raad voor een elektrische handrem die dienst weigert of wanneer de draaiknop voor de automaat omhoog komt.

Jaguar XF (2008 - 2016)

Lexus GS (2012 – 2020)

De Lexus GS300h is lastig vergelijkbaar met z’n concurrenten, omdat het als enige een hybride is. Hij rijdt na enige gewenning moeiteloos, stil en comfortabel. De aandrijflijn is relatief zuinig, gemiddeld 1 op 12,5. Het infotainmentsysteem bedien je met een soort ‘muis’ op de middenconsole: of dat bevalt, is persoonlijk. De bagageruimte blijft met 482 liter iets achter bij de Saab en Jaguar. Bij de Lexus-dealer in Groningen staat een zwarte ‘25th Anniversary’ (2015, 147.000 km) voor € 19.750.

Oordeel van de Wegenwacht

Deze Lexus is een Japans topproduct. De Wegenwacht kent geen enkel euvel dat bij dit model wel eens voorkomt. Feit is wel, dat áls er wat kapot gaat, onderdelen flink aan de prijs zijn. Zo weinig vraag bestaat daar naar!

Lexus GS (2012 - 2020)

Saab 9-5 (2010 – 2012)

Liefhebbers betreuren nog steeds het einde van het Zweedse Saab. Deze laatste generatie 9-5 is de jongste occasion. Het zijn comfortabele ruime reiswagens. Dit type heeft aan eigenzinnigheid ingeboet: starten doe je aan de stuurkolom, vroeger moest dat tussen de voorstoelen. De 2.0-liter turbomotor (220 pk) presteert vlot, met genoeg souplesse vanaf lage toerentallen. Bij de vroegere Saab-dealer in Leeuwarden vinden we voor € 19.750 een donkergrijze ‘Vector’ (2010, 120.000 km).

Oordeel van de Wegenwacht

Van deze Saab weet de Wegenwacht een paar kleinigheidjes. Een defect aan het stuurslot maakt dat de auto niet start. Daarvoor bestaat een noodoplossing. Als het contact niet uit wil, is dat een systeemfout, die wordt opgelost door een harde reset. De handgeschakelde versnellingsbakken kunnen lawaai maken en slecht schakelen. Dat los je alleen op door een revisie.

Saab 9-5 (2010 - 2012)

Onze keuze

In alle objectiviteit is er voor alle drie nog steeds veel te zeggen. Omdat het waarschijnlijk de laatste kans is om nog zo’n mooi exemplaar van het merk te kopen, tippen wij de Saab.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.