Ramon Mens
Ramon Mens Occasions 1 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Occasions: drie compacte succesnummers voor € 8000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Marktplaats of Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke overbekende B-segmenter is een aanrader? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

De Ford Fiesta, Renault Clio en Volkswagen Polo voeren sinds jaar en dag de verkoopstatistieken binnen het B-segment aan. Daardoor komen de prijzen van tweedehands exemplaren onder druk te staan. Goed nieuws voor occasionkopers!

Occasions: onze tips voor compacte succesnummers

Ford Fiesta (2012 – 2017)

De kleine gezinsauto is een fijne combinatie van rijcomfort en wegligging. Je moet wel bereid zijn om de bescheiden binnenruimte voor lief te nemen. De 1.0-liter driecilinder benzinemotor is een prijswinnende krachtbron. Behalve stil en soepel loopt de driepitter ook relatief zuinig: 1 op 16. Aan aanbod geen gebrek. Wij tippen de zilvergrijze 1.0 ’Style’ (2015, 45.000 km), voor € 7.500 bij een autobedrijf in Delft.

Oordeel van de Wegenwacht

Deze generatie van de Fiesta wordt uitsluitend door elektronische euvels geplaagd. De ventilator bij de motor kan blijven draaien.
Een kleinigheid die de Wegenwacht zo heeft verholpen. Wacht overigens niet te lang met bellen, anders trekt die ventilator je accu leeg! Andere bekende problemen zijn sleutels die niet worden herkend of spiegels die dienst weigeren.

Ford Fiesta (2012 - 2017)

Renault Clio (2012 – 2019)

Deze generatie van de Clio is een stuk steviger geveerd. Het interieur is niet bijzonder ruim, maar de Clio heeft van dit drietal de grootste bagageruimte (300 liter). Voorin fijne stoelen en het dashboard oogt modern. Ook met de 0.9-liter driecilinder rijdt de Renault gemiddeld 1 op 14; niet superzuinig. Bij een autobedrijf in Hoofddorp vinden we voor €7.999 een sportieve witte 0.9 ’Authentique’ (2013, slechts 36.000 km).

Oordeel van de Wegenwacht

Kwalitatief is deze Clio stukken beter dan zijn voorgangers, maar zo ervaar je de auto niet. Dat komt omdat de Renault onnodig paniek zaait met schreeuwerige meldingen op het dashboard. In werkelijkheid is er doorgaans niet zoveel aan de hand, hooguit een kapot relais of een weigerende sensor. In de regel kunnen zulke euvels snel en kosteloos worden opgelost.

Renault Clio (2012 - 2019)

Volkswagen Polo (2014 – 2017)

Voor een kleine gezinsauto is de Polo opvallend comfortabel. Daarbij valt op dat zelfs de instapmotor mooi stil is. De VW is bovendien lekker ruim; vier volwassenen passen er moeiteloos in. Het dashboard ziet er met al dat matzwarte plastic misschien niet aantrekkelijk uit, maar is aangenaam overzichtelijk. Wat te denken van die mooie blauwe 1.2 ’Life’ (2014, 83.000 km) voor € 7.950 bij een autobedrijf in Leiden?

Oordeel van de Wegenwacht

Zijn populaire 1.0-liter driecilinder benzinemotor heeft in de Polo nogal eens last van een defecte gasklep. De Wegenwacht kent een kunstgreep, maar die klep moet in de garage worden vernieuwd. Kapotte injectoren en turbo’s komen ook weleens voor.

volkswagen polo hybride Occasions

Ons advies

Elk van deze occasions is nog steeds courant. Desondanks drukken de nieuwere modellen de prijzen van dit trio. Veel kopers hebben zo hun merkvoorkeur, maar in alle objectiviteit kiezen wij voor de Ford Fiesta.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.