Ramon Mens
Ramon Mens Occasions 29 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Occasions: drie praktisch nieuwe wagens voor maximaal € 17.500 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Marktplaats of Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke praktisch nieuwe auto koop je voor aanzienlijk minder dan de nieuwprijs? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Natuurlijk geeft een hagelnieuwe auto een kick. Misschien dat een exemplaar waarmee al een paar duizend kilometer is gereden, niet meer dat typische ’nieuwe auto’-luchtje heeft. Maar dat is budgettair bijzonder interessant, blijkt uit deze drie suggesties.

Occasions: als nieuw voor minder

Ford Fiesta (2017 – heden)

De kleine gezinsauto stuurt en schakelt fijn, zoals het een Ford betaamt. De 1.0-liter driecilinder benzinemotor heeft al menige prijs gewonnen. De driepitter draait als een zonnetje, met vooral bij lage toeren een aangename hoeveelheid trekkracht. Desondanks is 1 op 17 goed haalbaar. Voor ons budget koop je een mooie, complete versie zoals de blauwe 1.0 ST-Line X bij een autobedrijf in Oss voor € 17.450.

Oordeel van de Wegenwacht

Deze generatie van de Fiesta wordt hooguit geplaagd door elektronische euvel(tje)s. Die lijken vaak erger dan ze zijn. Een zwart dashboard en een weigerende startmotor worden veroorzaakt door een losse stekker. Een stuurslot dat na een starthulp van geen wijken weten wil, vraagt om een elektronische reset. Zo zijn er wel meer zaken waarbij de Wegenwacht kan assisteren.

Ford Fiesta (2017 - heden)

Peugeot 208 (2019 – heden)

De huidige 208 voert de titel Auto van het Jaar in 2020. Qua karakter is het een hele andere auto dan zijn voorganger. Deze is minder ’lief’, met een front dat lijkt te grommen! Niettemin rijdt de 208 plezierig. Als bestuurder moet je wennen aan de instrumenten die je óver het stuur moet aflezen. Bij de merkdealer in Zoetermeer staat een witte 1.2 Blue Lease Active (2020, 6.000 km) voor € 17.425.

Oordeel van de Wegenwacht

Vooralsnog zijn er van deze generatie 208 bij de Wegenwacht geen problemen bekend. Toch is één kanttekening op zijn plaats: kies consequent voor motorolie van de juiste specificatie. Andere (goedkopere) olie kan de distributieriem aantasten waardoor vezels van die riem inwendig voor verstoppingen kunnen zorgen. Met alle gevolgen van dien.

Peugeot 208 (2019 - heden)

Volkswagen Polo (2017 – heden)

De Polo rijdt gemakkelijk en is voor een auto van dit formaat ook heel comfortabel. De enorme vraag overtreft nog steeds het aanbod; tweedehands Polo’s worden met bosjes tegelijk geïmporteerd. Dat hoeft geen bezwaar te zijn, maar die vraag houdt de prijzen gepeperd. Goed zoeken kan honderden euro’s schelen. De VW-dealer in Meppel biedt een metallic-oranje 1.0 Trendline (2020, 10.000 km) voor € 17.450.

Oordeel van de Wegenwacht

Veruit de meeste Polo’s zijn verkocht met een 1.0-liter driecilinder benzinemotor. Die krachtbronnen hebben een zwak punt: de elektronisch geregelde gasklep. Als die niet goed functioneert, draait de motor hooguit 1.000 toeren. De Wegenwacht kent een noodgreep waardoor je tenminste naar de garage kunt rijden. Daar moet een nieuwe gasklep in.

Volkswagen Polo (2017 - heden)

Ons advies

Voor de Ford en Peugeot geldt: er bestaat zoveel aanbod dat het onzinnig is om verder te kijken dan je eigen omgeving. Bij de Volkswagen ligt dat anders. In dit geval kiezen wij echter voor de Peugeot.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.