Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions 15 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Occasions: 3 kleine gezinsauto’s voor minder dan 10.000 euro

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke kleine gezinsauto koop je voor maximaal 10.000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

De meest gewilde occasions? Dat zijn nog altijd kleine gezinsauto’s als de Volkswagen Polo, Opel Corsa en Ford Fiesta. Daarvan zijn er genoeg, maar de enorme vraag heeft zijn weerslag op de prijs. Massa is kassa!

Occasions: 3 kleine gezinsauto’s voor minder dan 10.000 euro

  • Ford Fiesta (2012 – 2017)
  • Opel Corsa (2015 – 2019)
  • Volkswagen Polo (2009 – 2014)

Ford Fiesta (2012 – 2017)

Van dit drietal is de Fiesta de fijnste om mee te rijden. Daar staat Ford weliswaar om bekend, maar dat maakt het niet minder bijzonder! Sturen, schakelen, vering: het hele weggedrag is verfijnd. Een vleugje sportief, maar zeker niet oncomfortabel.

Occasion, occasions, 10.000 euro, kleine gezinswagen

Je zit op prima stoelen, maar ruim? Dat is de Fiesta niet. Tenminste: op de achterbank. De kofferbak meet 295 liter en daar kwam de toenmalige concurrentie niet aan. De 1.0-liter driecilinder benzinemotor is in de basisuitvoering sterk genoeg voor de meeste kopers. Bij de merkdealer in Hoofddorp vinden we voor € 9.995 een witte 1.0 met vijf portieren in de ‘Style’-trim (2016, 55.000 km).

Oordeel wegenwacht

Van dit type Fiesta zijn diverse euvels bekend van elektronische aard. Een koelventilator die vanwege een klevend relais of vocht in de zekeringkast maar door blijft draaien, trekt de accu leeg. Na een starthulp komt het soms voor dat de sleutel niet wordt herkend. Oxidatie op de stekker van de motormanagementcomputer heeft hetzelfde effect. Gelukkig kan de Wegenwacht deze problemen ter plekke voor je oplossen. Een rood uitroepteken en een motorlampje maken nodeloos ongerust: ze attenderen je slechts op de noodzaak van garageonderhoud.

Opel Corsa (2015 – 2019)

De Corsa is een prima auto, maar blinkt nergens in uit. De binnenruimte is precies groot genoeg voor vier volwassenen. De kofferbak heeft een keurige inhoud van 285 liter. De besturing voelt wat doods aan, het verdere weggedrag is voldoende.

Occasion, occasions, 10.000 euro, kleine gezinswagen

De voorstoelen zijn wat vlak: dat is niet fijn op lange ritten. De 1.0-liter driecilinder met balansas was de fijnste in zijn soort, naar verhouding sterk genoeg en mooi soepel. Helaas ging die krachtbron al snel uit productie: je bent spekkoper wanneer je er tweedehands nog eentje weet te vinden! Zoals het exemplaar bij de Opel-dealer in Dordrecht: een zwarte 1.0 ‘Edition’ (2016, 75.000 km) voor € 9.995.

Oordeel wegenwacht

De Wegenwacht kent bij deze Corsa wat kleine, maar ter plekke oplosbare euveltjes. Een brandend ABS-lampje betekent in combinatie met brandende remlichten dat de remlichtschakelaar niet goed staat afgesteld. Loopt de 1.0-liter driepitter slecht, dan zit de stekker op de brandstofdrukregelaar vermoedelijk los. Een versnellingspook die niet in z’n achteruit wil, heeft vermoedelijk een afgebroken borging aan de pook. De Wegenwacht weet hiervoor een noodgreep, maar voor een definitieve reparatie moet je naar de garage. Ook de boordcomputer van de Opel veroorzaakt soms paniek met onderhoudsmeldingen.

Volkswagen Polo (2009 – 2014)

De Polo geldt als allemansvriend en dat is niet minder dan terecht. Voor een auto van dit formaat is hij lekker ruim. Eenmaal op weg, blijkt de Volkswagen niet alleen goed te zitten, maar ook opvallend comfortabel te veren. Dit is niet alleen een stadsauto: ook op langere afstanden valt er prima met de Polo te leven.

Occasion, occasions, 10.000 euro, kleine gezinswagen

Het aanbod occasions is enorm, maar de vraag is ook groot en dus is de Polo relatief de duurste. De zwarte 1.2 met de nodige opties (2014, 98.000 km) die voor € 9.999 wordt aangeboden bij een autobedrijf in Broek op Langedijk is daarvan een mooi voorbeeld.

Oordeel wegenwacht

Polo’s met een 1.2- en 1.4-liter TSI-benzinemotor hebben een elektrisch inschakelende waterpomp. Het gebeurt nogal eens dat die dienst weigert, met als gevolg een heetlopende motor. Bovendien kan bij dit type krachtbron op termijn de distributieketting oprekken, waardoor de motor steeds slechter gaat lopen. Beide euvels kunnen in de papieren lopen, wanneer er niet tijdig wordt ingegrepen. De 1.4 heeft daarnaast losse bobines die wel eens stuk gaan. Mits beschikbaar monteert de Wegenwacht snel een nieuwe, maar het probleem kan vier keer terugkomen.

Ons advies voor de occasions

Van deze drie opties zouden wij de Ford Fiesta kiezen. De kleine gezinsauto is praktisch, maar ook fijn om mee te rijden. Bovendien is het van de voorbeeldauto’s de beste deal.

Occasions: 3 dikke stations voor 5000 euro

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.