Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 25 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Occasions: 3 dikke stations voor 5000 euro

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke ruime station koop je voor maximaal 5000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Je hebt een gezin met opgroeiende kinderen. Die willen nogal eens wat meenemen en dan is er ook nog je Labrador die een plekje wil. Het moet dus een stationcar worden, je budget is zeker niet eindeloos, maar zo’n auto moet wel uitstraling hebben, een ‘sterk merk’, dus!

Occasions: drie dikke stations voor 5000 euro

  • Audi A4 Avant (2000 – 2007)
  • BMW 3-serie Touring (2005 – 2013)
  • Volvo V50 (2004 – 2012)

Audi A4 Avant (2000 – 2007)

Een A4 is een fijne auto op lange afstanden, met name door het fijne veercomfort en de goede stoelen. De FSI- en TFSI-motoren zijn mooi soepel en relatief zuinig. De krachtiger versies hebben bij wegrijden uit stilstand al gauw moeite het vermogen op de weg te krijgen.

Occasions: 3 dikke stations voor 5000 euro

De Avant is als stationcar niet zó ruim en het is gek dat de bagageruimte (440 liter) zelfs iets kleiner is dan in de sedan. Audi’s zijn als occasion gewild en relatief duur. Voor een vast budget komen we terecht bij exemplaren met veel ervaring. Dat geldt ook voor de zilvergrijze ‘Pro Line’ (2007, 222.000 km) die voor € 4.995 wordt aangeboden door een autobedrijf in Gorredijk.

Oordeel van de Wegenwacht

Bij de (T)FSI-motoren komt het voor dat de waterpomp stuk gaat en niet meer draait. Direct stoppen, om te voorkomen dat de motor heetloopt. De Wegenwacht kan alleen transport naar een garage regelen. Bijzonder is een oliefilter dat af en toe verstopt raakt, waardoor de oliedruk wegvalt. Direct stoppen, want doorrijden kan een heel dure motorschade worden en ook hier kan de Wegenwacht helaas niks mee. De individuele bobines kunnen spontaan stuk gaan. Er zitten er vier in, dus dit kan vaker terugkomen. Telkens slaat dan ook een zekering door.

BMW 3-serie Touring

Wie vertrouwd is met het merk BMW, hoeven we het niet uit te leggen. Zo niet, stap in en maak een serieuze proefrit. Als je van autorijden houdt, dan valt vrijwel elke BMW direct in de smaak. Dat zit ‘m met name in de achterwielaandrijving, waardoor bijvoorbeeld een 3-serie fijner stuurt dan de concurrentie en BMW-motoren zijn soepel en sterk.

Occasions: 3 dikke stations voor 5000 euro

Echte rijdersauto’s dus, ook zo’n Touring, die het er met 460 liter bagageruimte ook praktisch gezien niet slecht vanaf brengt. Kijk uit voor exemplaren die ‘een zwaar leven’ hebben gehad! Voor € 4.995 staat bij een autobedrijf in Ede een donkergrijze 318i ‘High Executive’ (2006, 183.000 km) te koop.

Oordeel van de Wegenwacht

Als bij benzinemotoren de elektronisch inschakelende waterpomp weigert, dreigt de motor heet te lopen. De Wegenwacht kan niks met die kapotte waterpomp, de auto moet op transport. Allerhande elektronische storingen zijn op te lossen door de ‘referentiekabel’ bij de accu los te halen, maar dat is een noodgreep. Een plotseling slecht lopende motor wordt veroorzaakt door een vastzittende nokkenasverstelling. Dat is door de Wegenwacht ter plekke en zonder kosten op te lossen. Spontaan stoppende ruitenwissers, dat is een zekering-probleempje. Een automaat die niet uit de ‘P’ wil, is een Wegenwacht-klusje.

Volvo V50 (2004 – 2012)

Van oudsher is Volvo bij uitstek een ‘stationcarmerk’. Dit zijn ook echt van die ‘voor het hele gezin’-auto’s. De relatief compacte V50 heeft daarmee het goede imago, al is hij niet per se ruimer of praktischer dan de andere merken.

Occasions: 3 dikke stations voor 5000 euro

Op lange ritten is ook zo’n V50 een fijne metgezel. De uitstekende voorstoelen zijn even goed karakteristiek voor Volvo. Een handig detail is de opbergruimte achter de middenconsole. Een gewone viercilinder is qua weggedrag fijner dan een vijfcilinder. Er is aanbod in overvloed, we zouden kiezen voor de blauwe ‘Edition’, uiteraard met trekhaak (2009, 240.000 km), waarvoor een autobedrijf in Poortugaal € 4.999 vraagt.

Oordeel van de Wegenwacht

De vijfcilinders en de diesel-Volvo’s kennen diverse storingen, een viercilinder benzine is een stuk betrouwbaarder. Een paar kleinigheidjes: de waarschuwing ‘Anti SKID’ betekent dat de tractiecontrole niet werkt, maar dat kan de Wegenwacht resetten. Een niet werkend contactslot wordt veroorzaakt door losse stekkers aan de achterzijde. Vocht in de zekeringkast achter het dashboard kan allerhande storingen veroorzaken: droogmaken… maar waar komt dat vocht vandaan? ‘EXT’ op het dashboard betekent ‘Exterior Temperature’: niks aan de hand: de Volvo heeft het koud.

Ons advies voor de occasions

Het imago van het merk kan hier doorslaggevend zijn voor de keuze. Feit is dat deze ‘sterke merken’ voor een bescheiden budget alleen te koop zijn met veel ‘levenservaring’. De BMW rijdt het fijnste, maar als gezinsauto zouden we voor de Volvo kiezen.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.