Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions 11 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze occasion wil je: Peugeot 605; mooi op foto’s, imposant in het echt

Autovisie is altijd op zoek naar occasions voor de liefhebber en spit daarom de lijsten van verkoopsite Gaspedaal.nl door. Ditmaal vonden we een bijzondere Franse bolide: de Peugeot 605.

De 605 kwam in januari 1989 op de markt en verving de 505 terwijl hij gelijk een treetje hoger gepositioneerd werd. De 605 lijkt erg op de 405 maar is een stuk groter en luxer dan dit model.

Een dikke zescilinder

Maar de Peugeot 605 heeft niet alleen afstammelingen binnen het merk. Zo schreven wij in 1989: “De nieuwe 605 maakt overigens gebruik van dezelfde basis als de opvolger van de Citroen CX”.

Peugeot 605 occasion
(Afbeelding: AutoWereld)

De Peugeot is geleverd met meerdere benzine- en dieselmotoren. Er waren benzine slurpende 2.0-liter viercilinders met en zonder turbo en 3,0-liter V6-en. Bij de zelfontbranders was er keuze uit een 2,1-liter en een 2,5-liter viercilinder.

Deze occasion wil je: Renault Laguna Coupé 3.5 V6, ‘elegant en sensueel’

Het absolute topmodel was die met een 3.0-liter V6 en een handgeschakelde vijfbak. Deze Peugeot 605 is goed voor 200 pk en 267 Nm (tot 1997). De nul-naar-honderd-sprint legt de sedan in 8,6 seconden af en de topsnelheid bedraagt maar liefst 235 kilometer per uur.

De schoonheid van de Peugeot 605

Maar de 605 is meer dan een krachtige motor. Zo schreven wij in onze test samen met de Volvo S90 in 2020: “De 605 heeft in de echte wereld een krachtige en geraffineerde uitstraling, waardoor-ie met gemak past tussen de BMW’s en Mercedessen van die tijd. (..)Wie de 605 in volle glorie mag aanschouwen, de prachtig gestyleerde bilpartij en heuplijn op zich laat inwerken en plaatsneemt op de grote Franse fauteuils, komt erachter dat hier wel degelijk een heel bijzondere automobiel staat.”

Peugeot 605 occasion
De gevonden occasion. (Afbeelding: AutoWereld)

“Hoe fraai het koetswerk van de Peugeot 605 ook is, binnenin is het een ander verhaal. De vormgeving is typisch jaren ’90 en volgt vorm de functie, maar in de Fransoos dicteren simpele knoppen en hard plastic de beleving. Bovendien komt ook hier de indeling van het dashboard in grote lijnen overeen met die van een lager lid uit de leeuwentroep: de 405. Want ook in dit topmodel van Peugeot wordt het instrumentarium met de middenconsole verbonden, en volgt (van boven naar beneden) na de ventilator de bediening van de klimaatcontrole en de radio. Het afwerkingsniveau is uiteraard van een hogere kwaliteit dan bij zijn broertje, maar het geheel spreekt niet echt tot de verbeelding en een premiumgevoel blijft uit.”

De occasion

Autovisie vindt de bijzondere sedan met nog geen 100.000 kilometer op de teller. De hagelwitte Peugeot 605 heeft de krachtige 3.0-liter V6 aan boord en ziet er op het oog erg netjes uit. Voor de jaren ’90-bolide vraagt de verkoper iets meer dan 12 mille.

Peugeot 605 occasion
(Afbeelding: AutoWereld)

Deze occasion wil je: Porsche 996 Carrera 4, jouw eerste Porsche?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.