Jaco Bijlsma
Jaco Bijlsma Campers 12 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe snelbus meer dan vervoer

Van knuffelbus ID.Buzz komt binnenkort een snellere GTI, pardon GTX-versie. Behalve de snelbus maakt ook een verlengde versie zijn opwachting. Deze aankondiging deed Volkswagen topman Kai Gruenitz op het Car of the Year-finale event waar de ID.Buzz een van de zeven finalisten is. De snelbus krijgt de dual motor opzet die we al van andere ID-modellen kennen en een vermogen van 335 pk. Verder beloven ze bij Volkswagen een speciaal interieur en een nog flitsender uiterlijk door wat extra toevoegingen.

Hoeveel sneller?

snelbus ID.Buzz back
Fotografie: Jerome Wassenaar

Hoeveel kilometers er aan de 145 km/h topsnelheid van normale ID.Buzz worden toegevoegd worden, weten we nog niet. Maar verwacht bij zo’n EV geen wonderen. Wij gokken op 180 km/h, want zo snel zijn de andere GTX-en ook. Bovendien moet deze superbus als EV natuurlijk ook zo zuinig mogelijk met zijn energie doen om zover mogelijk te komen. Maar dat deze GTX meer emotie is dan rationeel vervoer, mag duidelijk zijn.

Ook zevenzitter en camper

Behalve de GTX overweegt Volkswagen ook een ‘normale’ ID. Buzz met vierwielaandrijving toe te voegen aan het programma. Een andere toevoeging die zeker komt, is de al eerder aangekondigde verlengde versie. Deze wordt 25 centimeter langer en komt er zowel als Cargo als personenauto. Die laatste geeft dan nog meer inhoud aan deze revival van de MPV omdat hij er met een derde zitrij komt en zo zeven personen kan vervoeren. Net als in de glorietijden van MPV met als hoofdrolspelers de Renault Espace en de Chrysler Voyager zal de ID. Buzz ook met captainchairs, oftewel draaiende voorstoelen, leverbaar zijn. Eveneens al eerder genoemd maar nu echt bevestigd is de komst van een camperversie in de stijl van het geliefde California-model. Daar werkt men nu hard aan vertelde de topman  maar we moeten nog wel geduld hebben tot 2025.

Volkswagen ID. Buzz
In 2025 ook als camper Ququq

Idee snelbus niet nieuw

Het idee voor een snellere, sportieve versie van een MPV is niet nieuw. MPV-pionier Renault liet dat ooit heel spectaculair zien door een Formule 1 versie te maken van de Espace, maar helaas kreeg die nooit een straattoelating. Volksautobouwer Opel maakte wel een snelbus die je gewoon kon kopen en die echt aanzienlijk sportiever en sneller was: de Zafira OPC.

renault espace f1 1994

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.