Laurens Stade
Laurens Stade Occasions 7 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Deze occasion wil je: Opel GT – serieuze sportauto met GT-karakter

Voor wie een betaalbare roadster wilde, was de Opel GT (2007-2009) een goede optie. Deze auto combineert het serieuze van een sportauto met een Gran Turismo-karakter, maar voor dagelijks gebruik was deze minder geschikt.

Opel Speedster valt tegen

Betaalbare roadsters van volumemerken zijn niet altijd een lang en gelukkig leven beschoren. Na de matige verkoopresultaten van de Opel Speedster, die nauwe banden had met de Lotus Elise, waagt General Motors in 2007 een nieuwe poging met de Opel GT. De wortels van het model liggen in de Verenigde Staten waar hij deel uitmaakt van het kwartet Saturn Sky/Pontiac Solstice/Opel GT/Daewoo G2X, die op hun beurt schatplichtig zijn aan het Vauxhall VX Lighting studiemodel van 2003.

Geestelijk vader Opel GT en Calibra overleden

Net als zijn naamgenoot uit de jaren zestig vertoont de Opel GT duidelijke overeenkomsten met de Chevrolet Corvette. De tweezits roadster heeft een lange, brede neus, scherpe lijnen, een ‘double bubble’ kofferdeksel en een handbediende softtop. Het model staat op het Kappa-platform van General Motors en heeft rondom onafhankelijke wielophanging en achterwielaandrijving. De afmetingen zijn vrijwel gelijk aan de Mazda MX-5 waarmee de tweezitter op de thuismarkt moet concurreren; de productie vindt plaats in de GM-fabriek in Wilmington, USA.

Opel GT

Niet voor dagelijks gebruik

De Opel GT heeft scherpe lijnen, scherpe prestaties en een zachtaardig karakter. Zoals dat hoort in een echte roadster heeft de Opel GT een knus interieur. Het is aangekleed met comfortabele kuipstoelen, een dashboard van hard kunststof en een brede middenconsole met een korte versnellingspook. Middelgrote bestuurders vinden eenvoudig een goede zitpositie, met de kanttekening dat stuur en stoel slechts beperkt verstelbaar zijn; voor lange bestuurders is het passen en meten geblazen.

Hoewel de toegepaste kunststoffen en afwerking niet van Insignia-niveau zijn, is de algemene kwaliteitsindruk van het interieur gewoon keurig. De enige grote tekortkoming is het totale gebrek aan bergruimte. De opbergmogelijkheden in het interieur zijn beperkt tot een handschoenenvak, een opbergvakje tussen de stoelen en twee asbakjes, terwijl de bagageruimte slechts 66-157 liter meet. Met geopende kap is de bagageruimte nagenoeg verwaarloosbaar, in gesloten toestand passen een paar bescheiden weekendtassen onder het deksel. De Opel GT leent zich dus niet zozeer voor dagelijks gebruik.

Opel GT met Ecotec-motor

Tegenover de eenvoudige afwerking en beperkte praktische gebruiksmogelijkheden stelt de Opel GT een uit de kluiten gewassen motorisering. Hij heeft een in lengterichting geplaatste 2,0-liter Ecotec viercilinder met directe inspuiting, verstelbare in- en uitlaatnokkenas en twin-scroll turbolader en zoals de specificaties verraden, zijn de prestaties dik in orde. In standaardvorm levert de viercilinder 264 pk en een indrukwekkende 353 Nm tussen 2.500-5.000 krukasomwentelingen, goed voor een standaardacceleratie in 5,7 seconden en een topsnelheid van 229 km/h.

 

Een handgeschakelde vijfversnellingsbak is standaard. Ondanks de uitstraling en technische specificaties is de GT geen rauwe roadster. Zoals de naam aangeeft, combineert hij de prestaties van een serieuze sportauto met het karakter van een Gran Turismo. De soepele turbomotor leent zich uitstekend voor rustig toeren terwijl overstuur altijd binnen de mogelijkheden ligt. Het standaard ESP kent verschillende niveaus van waakzaamheid en heeft een competition mode die binnen veilige toleranties een gezonde portie laterale g-krachten toestaat.

Elektrische Opel Movano maakt Stellantis-kwartet compleet

Wat is het verhaal van dit exemplaar?

Deze zwarte Opel GT 2.0 Turbo ECOTEC komt uit 2009 en heeft een opgegeven kilometerstand van 54.971 km. De auto staat te koop bij een dealer in Huizen. De auto heeft 18-inch lichtmetalen velgen en elektrisch verstelbare buitenspiegels die verwarmbaar zijn. De opties betreffen onder meer een airco, voor als de stoffen kap dicht is, evenals cruise control, een elektrisch verstelbare bestuurdersstoel en een sportonderstel. Deze auto heeft sinds 2009 4 eigenaren gehad. De vraagprijs voor deze tweedehands sportieve Opel is €18.850. De nieuwprijs in 2009 bedroeg €32.390.

Kopen of doorlopen?

Tussen 2007 en 2009 is de Opel GT in Nederland in aardige aantallen verkocht. Als occasion is het geen voor de hand liggende keuze, wat vooral komt door de ‘onbekend maakt onbemind’-doctrine. De kleine verkoopaantallen brengen automatisch enige mate van exclusiviteit met zich mee. Sowieso is de GT door zijn design al een auto die moeiteloos de aandacht trekt, vooral in spetterende lakkleuren zoals geel of rood. Eigenaren zijn vrijwel zonder uitzondering enthousiast over de prestaties, de rijeigenschappen en de betrouwbaarheid en degelijkheid.

Een handbak, achterwielaandrijving én elektrisch: de Opel Manta GSe Elektromod

Op Gaspedaal.nl, een auto-zoekmachine waar het aanbod tweedehands auto’s van meerdere autosites wordt getoond, vinden we op moment van schrijven 32 Opel GT’s die in Nederland te koop staan. Daarbij gaat het om dit model, van de reeks 2007-2009, maar ook om de oudere modellen uit de jaren 70.

Zoek je een opvallende roadster met flitsende prestaties en een vriendelijk karakter dan mag de Opel GT niet op de shortlist ontbreken.

Deze of een andere occasion kopen? Onderzoek altijd goed wat je wilt kopen, check de onderhoudshistorie en laat een goede aankoopkeuring doen als je zelf onvoldoende verstand van zaken hebt. Meer speciale occasions zien of zelf je auto verkopen? Koop Autovisie magazine of neem een (digitaal) abonnement.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.