Autovisie
Autovisie Nieuws 28 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Zo tam klinkt de 333 pk sterke Volkswagen Golf R

Nu de Volkswagen Golf bij de dealer staat en de GTE, de GTI en GTD reeds zijn voorgesteld, is het wachten op het absolute topmodel van de middenklasser. Volkswagen legt momenteel de laatste hand aan de 333 pk sterke Golf R.

Met de introductie van de Golf R voegt Volkswagen niet alleen een nieuwe uitvoering aan het programma toe, het merk lanceert weer een nieuw gezicht voor de middenklasser. Waar de fabrikant al onderscheid maakt tussen de reguliere types, de R-Line en de GT-versies, daar krijgt ook de R een eigen voorkomen. In het geval van de R wordt de bumperpartij dikker aangezet en kent de onderbumper een grotere opening. De luchtinlaten op de hoeken worden van de centrale mond gescheiden door diagonaal geplaatste ‘pootjes’.

Ovale uitlaateindstukken

Het optische verschil wordt natuurlijk niet alleen aan de voorzijde gemaakt. De Duitse designafdeling geeft ook de achterzijde een andere uitstraling. Meteen in het oog springen de vier ovale uitlaateindstukken, gelijk verdeeld over de linker- en rechterkant van de auto. Ook hier lijkt het alsof de ontwerpafdeling voor de bumper ‘fillers’ heeft gebruikt. Hij ziet er wat dikker uit dan standaard. Bovenaan de achterruit zit een grotere spoiler. Hij reikt niet alleen verder in de hoogte, de brug kent ook grotere zijstukken. Centraal staat een verbindingsstuk dat ervoor zorgt dat de spoiler de druk op hoge snelheid aan kan.

Volkswagen Golf R
Volkswagen Golf R

Vierwielaandrijving en automaat

Op het hier gespotte testexemplaar, waarmee de techneuten over de beroemde Nordschleife scheuren, vallen ook de opzetstukjes op zowel de voor- als achterbumper op. Ze duiden aan dat de hot hatch breder schoeisel krijgt. Alle vier de wielen zijn aangedreven en de trekkracht komt via een Haldex-koppeling van de 2,0-liter viercilinder benzinemotor met turbo. Het motorblok is voor de nieuwste editie opnieuw geprepareerd, maar niet exclusief voor de Golf R. Volkswagen weet er meer paardenkrachten uit te halen dan voorheen. Maar met 333 pk, wat Autovisie al eerder wereldkundig maakte, komt de 2.0 TSI-motor ook voor bijvoorbeeld de Arteon R beschikbaar. Aan de krachtbron koppelt VW alleen een automatische transmissie met dubbele koppeling. Een handbak zal niet leverbaar zijn.

Golf R grijpt naast vijfcilinder

De 2.0-viercilinder is overigens voor Volkswagen een alternatief geweest. De Duitsers hadden voor de Golf R hun oog laten vallen op de krachtbron uit de Audi RS3, maar die geblazen 2,5-liter vijfcilinder mocht van Audi niet richting de stalgenoot. Het merk met de vier ringen is bang voor interne concurrentie. Afgezien overigens van de beperkte productiecapaciteit en -mogelijkheden die het voor de grotendeels handmatige bouw van de 2.5-vijfcilinder heeft.

Volkswagen Golf R
Volkswagen Golf R

De Volkswagen Golf R werd onlangs op de Nordschleife gespot. Hoe vind jij dat de auto klinkt? Check hier de video.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.