Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 26 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Zo stelen dieven binnen 30 seconden een Tesla Model S

Hij leek onsteelbaar door allerlei snufjes en technieken die Elon Musk op de auto’s van zijn merk laat zetten, maar deze video beweert anders. De Tesla Model S die we hier zien is binnen 30 seconden gestolen met een simpele relay-attack.

Tesla Dief

Een auto stelen door het signaal van een draadloze sleutel te kopiëren maakt het voor dieven enorm simpel om met dure (en minder dure) vierwielers aan de haal te gaan. Veel autobouwers hebben daarom al één of meerdere manieren geïmplementeerd waardoor deze manier van diefstal niet meer kan. Vaak kan de draadloze sleutel softwarematig uitgezet worden, of de sleutel stopt zelf met het zenden van een signaal als hij opmerkt dat hij stil ligt. Ook Tesla’s hebben meerdere opties om dit soort criminaliteit te voorkomen, maar de eigenaar van deze witte Model S dacht blijkbaar dat zijn auto voldoende beveiligd was.

Antenne

In de video zien we dat een man als ‘antenne’ fungeert en met een kabel in zijn handen en een kastje om zijn nek bij de voordeur gaat staan. De meeste mensen leggen hun autosleutel nog steeds daar neer, waardoor het voor de antenne makkelijk is om het signaal van de sleutel op te pakken. In de video gebeurt het binnen enkele seconden. Met het apparaatje dat de handlanger in handen heeft zit hij zo op de bestuurdersstoel van de Model S.

Het trucje is daarna opvallend snel afgerond, want het lijkt wel heel simpel om de Model S te starten. De dief rijdt de auto van de oprit af en weg zijn de leden van het dievengilde. En dat alles in minder dan een halve minuut. Even later hoor je nog wat mensen praten. Vermoedelijk de eigenaar die erachter komt dat zijn elektrische auto weg is.

Teruggevonden

Volgens een woordvoerder van de Engelse politie is de auto ondertussen alweer teruggevonden. Hij was ongeveer 50 kilometer verderop gecrasht. Wat de schade is, is niet bekend.

Overigens was het voor de eigenaar heel makkelijk om de diefstal te voorkomen. Hij kon onder andere in de instellingen van de auto de draadloze sleutel uitschakelen. Daarnaast kon hij het starten van de auto vergrendelen met een pincode. Alternatief had hij, en dit is wellicht de simpelste oplossing, zijn sleutel in een leeg koekblik kunnen bewaren. De dieven hadden dan het signaal van de sleutel niet kunnen opvangen. Daardoor was het feest voor hen dus niet doorgegaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.