Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 15 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

Dievengilde knipt katalysator onder auto’s vandaan

Voor waardevolle spullen hoeven dieven niet meer in de auto te zijn, ze hangen er namelijk ook gewoon onder. De katalysator is het nieuwe doelwit van het dievengilde. 

Katalysator diefstal

De steeds strenger wordende milieu-eisen heeft niet alleen als gevolg dat we straks allemaal elektrisch moeten gaan rijden. Auto’s met verbrandingsmotoren worden met steeds meer snufjes uitgerust om de uitstoot van smerige stofjes te beperken. Een daarvan is de katalysator. Deze zit al erg lang in auto’s, maar is sinds kort blijkbaar ook het doelwit van diefstal. Daar kwam de politie in Amsterdam-Oost achter.

Kostbare metalen

De katalysator zorgt er niet alleen voor dat een auto ietwat schonere lucht uitstoot, maar hij is ook nog eens vrij prijzig. Dat komt doordat de luchtzuiveraar vol zit met kostbare metalen als Platina, Rhodium en Palladium. Nu men bij de APK extra let op het verwijderen van dit onderdeel, lijken criminelen in te spelen op de vraag vanuit de markt. Dat doen ze op een vrij brutale manier: de auto wordt op een krik gezet en de katalysator wordt met behulp van een hydraulische tang uit het uitlaatsysteem geknipt.

Toyota Prius

De politie laat in een facebookpost weten dat de dieven het vooral gemunt hebben op de Toyota Prius. Waarom weet de politie niet te vertellen. Wel weten we dat vervangen van de katalysator al snel rond de €300,- uitkomt. En dan hebben we het alleen nog maar over het losse onderdeel. Door de grove manier van verwijderen zal de rekening voor de gehele reparatie flink hoger uitvallen. Zeker als de criminelen de hele uitlaat vanaf de katalysator voor het gemak ook meenemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.