Autovisie
Autovisie Nieuws 20 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Zo kijk je vanaf 2022 (gratis) de wedstrijden in de Formule 1

De uitzendrechten van de Formule 1 zullen vanaf 2022 definitief naar het Scandinavische Nordic Entertainment Group gaan. Dat houdt in dat de Formule 1 via hun streamingdienst Viaplay achter een betaalmuur zal komen, maar voorlopig is er ook nog goed nieuws: zes races, waaronder de Grand Prix van Nederland op Zandvoort, zullen gratis te volgen zijn.

Afgelopen dinsdag maakte Ziggo bekend dat het de uitzendrechten voor de Formule 1 niet heeft weten te verlengen. “Vanaf 2022 zal Formule 1 helaas verhuizen naar een andere zender”, liet Ziggo via Twitter weten. “Wij hebben dan 9 jaar met veel plezier en trots de Formule 1 uitgezonden! In die jaren zijn de tarieven voor de uitzendrechten zo sterk gegroeid dat het voor ons helaas niet mogelijk was om Formule 1 te behouden.”

Ziggo Sport

Daarmee komt er vanaf 2022 een einde aan een periode van negen jaar Formule 1 op Ziggo, dat destijds nog Sport1 heette. Dinsdag gingen er al geruchten dat het Scandinavische Nordic Entertainment Group er met de rechten vandoor zou gaan, vandaag is dat officieel bekendgemaakt.

Betaalmuur

De overname van de uitzendrechten betekent dat de Formule 1 van 2022 tot en met 2024 achter een betaalmuur verdwijnt. Het Scandinavische mediabedrijf heeft in Viaplay een grote streamingdienst die al in meerdere landen beschikbaar is. Zij zenden in meerdere Europese landen al de Formule 1 uit. Hoeveel een abonnement op de streamingdienst in Nederland zal kosten, is nog niet bekend. Dat zal de komende maanden duidelijker moeten worden.

Wat wel bekend is, is dat alle sessies van de Formule 1 op Viaplay te zien zullen zijn. Daarnaast zullen zij in een studio in Amsterdam ‘diepgaande verslaggeving’ en ‘innovatieve programma’s’ opnemen. Tevens laat NENT, het moederbedrijf van Viaplay, weten dat het verslag gedaan zal worden door ‘Nederlandse commentatoren en experts van wereldklasse’. Vermoedelijk verhuist dus (een deel van) de Formule 1-crew van Ziggo Sport, waaronder Olav Mol en Jack Plooij, mee naar de nieuwe rechtenhouder.

Gratis Formule 1 kijken

Momenteel is de Formule 1 voor alle Ziggo-klanten gratis te kijken op kanaal 14. Voor mensen die bij een andere provider zitten biedt Ziggo het Ziggo Sport-pakket aan. Daar moet wel al voor betaald worden.

F1 TV Pro blijft

Voor de Nederlandse Formule 1-fan is er nog een kleine troost: zes races, waaronder de Grand Prix van Nederland in Zandvoort, zullen gratis uitgezonden worden. Hoe dat zal gebeuren – of het via de streamingdienst of een tv-zender zal zijn – is ook nog niet bekend. Bovendien zal F1 TV, de streamingdienst van de Formule 1 zelf, beschikbaar blijven in Nederland. Met een Pro-abonnement bij die streamingdienst is het nu al mogelijk alle sessies live te volgen met commentaar in verschillende talen.

Dit weekend is de Formule 1 weer terug in de beroemde straten van Monaco na een jaar afwezigheid van die race. De vrije trainingen zijn donderdag al verreden, de kwalificatie begint op zaterdag om 15:00 uur. De race, waar publiek bij aanwezig is, begint op zondag ook om 15:00 uur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.