Autovisie
Autovisie Nieuws 18 mei 2021

Ziggo verliest per 2022 uitzendrechten Formule 1, onduidelijkheid over toekomst

Na negen jaar komt er een einde aan het tijdperk van de Formule 1 bij Ziggo. Het bedrijf heeft namelijk de uitzendrechten voor de Formule 1 niet weten te verlengen in een strijd tegen een Scandinavisch mediabedrijf, dat naar alle waarschijnlijkheid de uitzendrechten overneemt.

“Vanaf 2022 zal Formule 1 helaas verhuizen naar een andere zender”, laat Ziggo via Twitter weten. “Wij hebben dan 9 jaar met veel plezier en trots de Formule 1 uitgezonden! In die jaren zijn de tarieven voor de uitzendrechten zo sterk gegroeid dat het voor ons helaas niet mogelijk was om Formule 1 te behouden”, aldus de grootste kabeloperator van Nederland in een korte verklaring.

Veronica Inside

Maandagavond werd er in het voetbalpraatprogramma Veronica Inside een flinke bom gedropt: sportmarketeer Chris Woerts vertelde daar namelijk dat Ziggo Sport de uitzendrechten voor de Formule 1 na 2021 zou kwijtraken. Het leidde tot een stroom aan geruchten over de mogelijke toekomst van de Formule 1 bij Ziggo. De kabeloperator heeft nu dus officieel aangekondigd de strijd om de uitzendrechten te hebben verloren.

Max Verstappen Spanje 2021

De Formule 1 wordt sinds 2013 uitgezonden op Ziggo Sport, dat destijds nog als Sport1 door het leven ging. Het zou slechts enkele jaren later een geweldige investering blijken. Met de opkomst van Max Verstappen in de Formule 1 zijn de kijkcijfers enorm gestegen, mede geholpen door het feit dat het op het open sportkanaal van Ziggo wordt uitgezonden. Dat is in Europa vrij uniek, aangezien steeds meer mediabedrijven de koningsklasse van de autosport achter een betaalmuur stoppen.

Scandinavisch mediabedrijf

Volgens geruchten zou het Scandinavische mediabedrijf Nordic Entertainment Group het hoogste bod hebben uitgebracht. Dat bedrijf biedt in Finland, Zweden, Noorwegen en Denemerken haar streamingdiensten Viaplay en Viafree aan. Voor de sportzenders heeft het daar V Sport. Het bedrag dat zij ervoor hebben neergeteld is niet bekend. Volgens geruchten gaat het om 30 miljoen per jaar.

Momenteel is de Formule 1 voor klanten van Ziggo op het open kanaal te volgen. Tevens biedt Ziggo een uitgebreid, betaald pakket voor nog meer sportzenders aan. Voor klanten van een andere provider is het mogelijk om een Ziggo Sport-pakket, om alsnog alle raceactie te kunnen volgen.

‘Verschrikkelijk balen’

Robert Doornbos, actief als analist bij Ziggo Sport, reageert op in een Twittervideo op het nieuws. “De Formule 1-rechten zijn niet langer bij Ziggo Sport”, begint de oud-coureur zijn bericht. “Dat is natuurlijk verschrikkelijk balen, om dat nieuws zo te horen. We hebben de afgelopen negen jaar mooie dingen gemaakt. Dat gaan we ook blijven doen dit jaar. Niet getreurd. We gaan in 2021 gewoon knallen.”

“We hebben een waanzinnig seizoen voor de boeg”, vervolgt Doornbos. “Daarna gaan de rechten naar iemand anders. Een andere partij heeft meer geboden dan Ziggo. Ziggo heeft er alles aan gedaan, maar dat bleek niet voldoende. We gaan het zien, waar 2022 ons gaat brengen. Voorlopig gaan we ons focussen op 2021, wat een geweldig seizoen is met Max en Lewis (Hamilton, red.).”

Waar en hoe kijk je in 2022 Formule 1?

Hoe het vanaf 2022 verder moet met de Formule 1-uitzendingen in Nederland, is nog niet bekend. Het is dus koffiedik kijken en speculeren over wat er gaat gebeuren. Mogelijk komt Nordic met een aantal zenders op de Nederlandse kabelmarkt om op die manier, middels een betaald pakket, de Formule 1 aan te bieden. Een andere mogelijkheid is dat zij hun streamingdiensten ook hier gaan aanbieden, waarbij via een betaald abonnement Formule 1 gekeken kan worden.

Bovendien is nog niet bekend of de gehele Ziggo-crew, met onder andere commentator Olav Mol en verslaggever Jack Plooij, meeverhuizen naar de nieuwe rechtenhouder van de Formule 1 in Nederland. Daardoor is het dus ook nog onzeker of programma’s als het Formule 1 Café in 2022 te zien zullen zijn.

Toekomst F1 TV Pro

Wat voor gevolgen deze switch heeft voor F1 TV Pro, is ook nog niet bekend. Dat is de streamingsdienst van de Formule 1 zelf en wordt dus ook in Nederland in de Pro-versie aangeboden, waardoor je ook live alle sessies kunt kijken met commentaar in verschillende talen. Dat kan niet met een normaal F1 TV-abonnement. Voor Ziggo Sport Totaal-klanten is zo’n F1 TV Pro-abonnement momenteel gratis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ziggo verliest per 2022 uitzendrechten Formule 1, onduidelijkheid over toekomst
Sluiten