Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 1 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Zien: Tesla-eigenaar stapt tijdens rijden over naar passagiersstoel

In de Verenigde Staten is de volgende Tesla-stunt uitgevoerd. De bestuurder besloot tijdens het rijden over te stappen naar de passagiersstoel, en de Model X de rest van het werk te laten doen.

Dat Tesla goede autonome rij-eigenschappen heeft, weten we. Maar dat betekent niet dat de auto geen fouten meer maakt in die modus, Auto Pilot genaamd. Dat is de afgelopen tijd wel weer gebleken. Toch weerhoudt dat Tesla-eigenaren er niet van om idiote stunts met hun auto en dat systeem uit te halen.

Dutje op de snelweg

Onlangs nog besloten twee inzittenden – waaronder de bestuurder – in Canada nog een middagdutje te doen op de snelweg, terwijl ze met 150 km/h over de snelweg zoefden. Gelukkig werden ze opgemerkt door de politie, die het lukte om de Model S veilig tot stilstand te laten brengen.

Nu is er een video op Facebook opgedoken waarin een eigenaar van een Model X besluit over te stappen naar de passagiersstoel, terwijl hij op de snelweg rijdt. Daarna begint hij met filmen en laat hij zien hoe de auto zich inderdaad zelf kan redden.

Overtreding

En da’s natuurlijk idioot, want de beste man is hier flink in overtreding. Bovendien lijkt hij niet helemaal de ernst van de zaak door te hebben, want boven zijn video schrijft hij: “Als er alleen maar Tesla’s op de weg zouden rijden, zijn er geen ongelukken meer.” Of hij een boete heeft gekregen, is onduidelijk. Dat het strafbaar is, blijkt uit een vergelijkbaar incident in Groot-Brittanië. De man die dezelfde stunt uithaalde met zijn Tesla, kreeg destijds een rij-ontzegging van 18 maanden.

The new upgrades got the Tesla 🚙 🚖 Driving me to breakfast 🥞 🍳 #TeslaGang #Tesla #TeamToyz Go follow more on IG @Houseoftoyz

Gepostet von Albert Siplen am Sonntag, 27. September 2020

Tesla zelf communiceert overigens duidelijk dat de Auto Pilot-functie niet op deze manier gebruikt kan worden. “Met Autopilot kan uw auto automatisch sturen, accelereren en remmen binnen de rijstrook. De huidige functies vereisen actief toezicht van de bestuurder en maken de auto niet zelfrijdend”, zo schrijft het op haar website.

Fouten Auto Pilot

Desalniettemin denken veel eigenaren daar nog anders over, en dat heeft soms desastreuze gevolgen. Vorige maand klapte een Model S nog vol op een politie-auto, omdat de eigenaar een film zat te kijken terwijl z’n auto het werk deed. Eerder ging het in Rusland ook fout, toen een Model 3 een vrachtwagen niet als obstakel herkende.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.