Autovisie
Autovisie Nieuws 12 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Zeldzame Nissan Skyline 2000 GT-R ‘Hakosuka’ te koop

Hij is iets exclusiever dan de Porsche 991 Speedster maar dat weten alleen de echte liefhebbers, deze Nissan Skyline 2000 GT-R ‘Hakosuka’. En hij is ooit door een echte liefhebber gekocht. Nu mag hij voor de tweede maal van eigenaar wisselen.

De Skyline 2000 GT-R ‘Hakosuka’ werd in 1971 verkocht en kwam in handen van een Japanse liefhebber, die de auto tot en met 2017 in zijn verzameling hield. Volgens veilinghuis Gooding & Company verkeert de Japanse legende in een “zeer originele, goed bewaarde staat”.

Nissan Skyline 2000 GT-R Hakosuka met relatief lage kilometerstand

De kilometerteller vermeldt slechts 59.000 Km. Is er van genoten? Jazeker, want geen afleverkilometers op de teller. Is er veel van genoten? Getuige de kilometerstand en de leeftijd veel te weinig. Maar het is goed dat de sportwagen in originele staat is bewaard gebleven.

Hij begon zijn carrière in Japan. Nogal wiedes want het autoconcern zoals we dat vandaag de dag als Nissan kennen, leverde de Skyline GT-R-uitmonsteringen louter op de thuismarkt. Er is slechts één uitzondering en dat is de huidige editie. Toch staat de klassieke GT-R momenteel in Amerika, in San Diego. Een verzamelaar pikte de auto in Japan op en bracht hem onder in zijn collectie. Of de Skyline 2000 GT-R ‘Hakosuka’ veel Amerikaans asfalt onder de banden heeft gehad, valt te betwijfelen.

Zodra veel verzamelaars weten dat een auto zeldzaam is, verdwijnen de modellen in de garages. Van de Nissan 2000GT-R, bij kenners bekend als de ‘Hakosuka’ (vrij vertaald ‘Boxy Skyline’), zijn er slechts 1.945 stuks vervaardigd. Precies 1.115 exemplaren daarvan zijn volgens de H/T-specificatie uitgevoerd. Anders gezegd, als tweedeurs Hardtop. Deze editie is korter en lichter dan de 2000 GT-R en kende een ontwerp dat iets dikker en agressiever was aangezet, mede door achterspatbordverbreders.

De Hakosuka-uitvoering kenmerkt zich bovendien door een spartaans interieur met racekuipstoelen, aluminium pedalen en een driespaaks stuur. Voor de aandrijving zorgt een 2,0 liter zes-in-lijn, goed voor 160 pk bij 7.000 tpm. Aan het blok hangt een handgeschakelde versnellingsbak met vijf versnellingen.

Productie Nissan GT-R voor Europa stopt deze maand

Minimaal 225.000 dollar

Gooding & Company verwacht een opbrengst van $ 225.000 tot $ 275.000 voor de Nissan Skyline 2000 GT-R Hakosuka. In 2014 hamerde RM Sotheby’s een exemplaar af voor 242.000 dollar, in 2016 ging er een voor zo’n 220.000 dollar van de hand. De hier beschreven GT-R gaat tijdens de Monterey Auto Week onder de hamer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.