Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 4 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Wegenbelasting volgend jaar in helft van provincies omhoog

Alles wordt duurder, zo ook de wegenbelasting voor uw auto. Vanaf 1 januari wordt in vijf provincies de motorrijtuigenbelasting omhoog geschroefd. Alleen bewoners van Gelderland hebben geluk, daar gaat de MRB omlaag.

Autobahn

Het kan geen verrassing meer zijn dat belastingen jaarlijks omhoog gaan. Dat geldt natuurlijk ook voor de motorrijtuigenbelasting. Deze is landelijk vastgesteld, maar verschilt in hoogte doordat provincies er zelf nog opcenten bij mogen rekenen. Vijf provincies grijpen dan ook hun kans om de verhoging van de opcenten per 1 januari door te voeren. In het geval van drie provincies gaat het om een aanpassing om te compenseren voor de inflatie, de overige twee gooien er meer bovenop. In Friesland komt de verhoging niet onverwacht.

Aandelen

In gesprek met BNR legt een woordvoerder van de provincie uit dat ze de MRB de afgelopen jaren laag hebben kunnen houden omdat Friesland aandelen Nuon verkocht had. Het geld dat daarmee verdiend was, werd gebruikt om de opcenten laag te houden. Maar dat is nu op en daardoor moet men de wegenbelasting weer verhogen. Dit komt neer op een bedrag van €43 tot €73 per jaar dat automobilisten meer kwijt zijn.

Drenthe was al de duurste provincie, en blijft dat ook. Daar ben je met een benzineauto ongeveer 254 euro kwijt per jaar. Met een dieselauto betaal je 426 euro. In Noord Holland ben je het minst kwijt voor een auto, en dat blijft dit jaar ook zo.

Niet noemenswaardig

Gelderland is de enige provincie die de wegenbelasting verlaagd. Daar dalen de kosten met twee procent per jaar. Eigenlijk is dat niet noemenswaardig, want het komt neer op 5 tot 9 euro minder per jaar.

De verhoging van de MRB komt naast de extra belasting die oudere diesels vanaf volgend jaar moeten betalen. Deze zogenaamde roettax geldt voor diesel van 15 jaar of ouder en laat eigenaren 15% extra over de wegenbelasting betalen. Dat betekent een extra kostenpost van gemiddeld €225 per jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.