Autovisie
Autovisie Nieuws 29 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Weer in de aanbieding: Koenigsegg Agera RS Phoenix

Tenzij je bijvoorbeeld in Los Angeles, Tokio, Londen of Miami woont, is de kans erg, erg klein dat je als Agera-rijder een tweede lid van de Koenigsegg-familie tegen komt. Maar wil je er absoluut zeker van zijn dat van jouw Zweedse hypercar geen tweede bestaat, dan kun je hem nu inruilen op dit exemplaar, de Agera RS Phoenix.

Van de Agera RS Phoenix is er maar één, maar het kan zijn dat je hem al vaker online hebt gezien. Want hoewel het een one-off is met slechts 1340 miles (omgerekend 2100 km) op de teller, legt deze Koenigsegg veel meters op internet af. Niet zozeer omdat de auto enkele malen tijdens evenementen is gespot en honderden malen is gefotografeerd, hij duikt ook vaak in de occasionadvertenties op. Nu staat de Agera RS Phoenix weer in Bevery Hills te koop. Het prijskaartje? Op aanvraag.

Boven de nieuwprijs

Voor de hoeveelste maal de hypercar te koop staat, is niet exact bekend. De auto werd in 2018 door de Zweedse sportwagenbouwer in de Verenigde Staten geleverd. Al na zes maanden werd de Agera RS Phoenix al verhandeld. De tweede eigenaar betaalde liefst 1,9 dollar miljoen boven de originele nieuwprijs. En nu staat de sportwagen weer te koop. Hij staat bij de Pagani-dealer in Beverly Hills, eveneens dealer van McLaren, Rolls-Royce, Bentley, Lamborghini, Bugatti en Aston Martin. Op wat voor auto zou de auto zijn ingeruild of staat de Agera RS daar in consignatie?

24-karaats goud

De Agera RS Phoenix met een nieuwprijs van 2,2 miljoen dollar maakt deel uit van een reeks van 25 stuks van de Agera RS. De Phoenix was het allerlaatste exemplaar dat Koenigsegg in zijn Zweedse sportwagenfabriek vervaardigd. Voor de bouw van de sportwagen had Koenigsegg alle tijd, zo zou je kunnen stellen, want de auto is verre van standaard. Zo heeft de open tweezitter als optie de 300.000 dollar kostende dubbele achterspoiler en dakluchtinlaat. Opvallend zijn de enkele 24-karaats gouden afwerkingsdetails, zoals op de uitlaateindstukken en het Phoenix-logo. Het goud is ook te vinden in de zicht-koolstofvezel koetswerkdelen en goudfolie is gebruikt als hitteschild.

Nooit genoten

Dat laatste is noodzakelijk, want de Agera RS Phoenix beschikt over een door Koenigsegg ontwikkelde 5,0-liter V8-motor. Door de aanwezigheid van twee turbo’s perst de krachtcentrale er meer dan 1300 pk uit. De huidige bezitter heeft daar net als de eerdere echter nauwelijks van genoten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.