Wat is Toyota met de Celica van plan?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F10%2Ftoyota_celica_ss-ii_5.png)
Opwinding bij autoliefhebbers in de Verenigde Staten, want Toyota heeft op 15 januari j.l. de aanduiding Celica opnieuw gedeponeerd. Binnen drie maanden weten we of de autobouwer het recht krijgt om de oude typenaam te mogen gebruiken. Dan is nog de vraag of Celica als model terugkeert.
Gaat Toyota een historische naam nieuw leven inblazen? De Japanners deden het enkele jaren geleden al met Supra, die op de sportcoupé op BMW Z4-basis is geplakt. De Celica is echter langer dan Supra aan Toyota verbonden. Het is nu exact 50 jaar en één maand geleden dat de eerste editie op de Japanse markt verscheen. Later rolde het grootste automerk ter wereld de Celica wereldwijd uit, inclusief Nederland.
Vijf maal toegewezen
Het deponeren van de aloude Toyota-typenaam is opvallend, want de Japanse autobouwer verlengde iets meer dan drie jaar terug al de rechten op de aanduiding Celica. Met die aanvraag werd door het merkenbureau ingestemd. Datzelfde bureau laat overigens weten dat het destijds de vijfde maal was dat Toyota het recht op de naam Celica aanvroeg. Normaliter wordt een dergelijk recht voor tien jaar toegekend, waarna de bezitter het opnieuw moet claimen.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F07%2FToyota-Celica-e1437750978939.jpg)
Rallywapen en sportcoupé
Het typeplaatje werd door Toyota van 1970 tot en met 2006 onafgebroken gebruikt. Over die periode van 36 jaar verschenen er zeven edities, die wereldwijd op de prijslijst stonden. Door onder andere deelname aan het Wereldkampioenschap Rally maakte de Celica furore. Het merk bracht zowel homologatieversies als speciale edities op de markt. Alle generaties stonden ook in Nederland op de prijslijst. Kort na de start van het millennium besloot het Toyota-management om geen achtste generatie Celica uit te brengen. Het merk vond het destijds ongepast om nog sportwagens uit te brengen, terwijl het met hybridetechnologie een groene boodschap wilde overbrengen.
Toyota heeft voor de sportwagenlijn teruggegrepen op de Spaanse vertaling van het woord ‘hemels’, waaruit Celica voortkomt. Het gebruikte de naam wereldwijd.
Video: Toyota Celica GT-Four
Lees ook:
Ook interessant
-
Dit was eerste auto van Christian Horner, baas van Max Verstappen
-
Met EV op vakantie? Deze landen hebben vaakst laadpalen op de camping
-
Kia: ‘Te veel EV’s verkopen is een probleem, te veel brandstofauto’s ook’
-
Nee, de batterij van jouw elektrische auto wordt helemaal niet snel slecht!
-
Waarom je de Volkswagen Golf GTI Edition 50 liever niet in de regen rijdt
-
Nieuwe Italiaanse supercar ken je nog niet | Sjoerds Weetjes 456
-
Met dit eenvoudige ‘werk’ verdien je 100.000 euro als klikspaan
-
Volkswagen ID.2 R krijgt de elektromotoren op een bijzondere plek
-
Elektrische rijders massaal misleid: 50% van laadfacturen klopt niet
-
Citroën C3- en DS 3-bezitters mogen niet meer in hun auto rijden! Wat nu?
-
Op dit Europese eiland geldt geen maximumsnelheid
-
Nieuwe Tesla Model Y-concurrent komt toch naar Nederland! Dit kost-ie