Remco Slump
Remco Slump Nieuws 17 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Bestaat er een stoerdere Toyota Celica dan deze? Wij denken van niet

Klassieke Toyota Celica’s zijn gaaf. Maar zo gaaf als deze hebben we ze nog niet vaak gezien. Dit is een Celica RA40 uit 1979, een originele rallywagen van het Toyota Team Europe. En hij is nog te koop ook, bij Silverstone Auctions.

Toyota is op dit moment actief in het Wereldkampioenschap Rally met de GR Yaris. Het Japanse merk heeft een lange geschiedenis in de sport, die begon in de jaren zeventig. De twee belangrijkste wapens van Toyota in de afgelopen vijftig jaar waren de Corolla en Celica.

In 1977 viel definitieve keuze op Toyota Celica

Het officiële Wereldkampioenschap Rally bestaat sinds 1973 en Toyota is al vanaf het begin actief. In eerste instantie zette het merk de Corolla en de Celica naast elkaar in, afhankelijk van het evenement, maar in 1977 viel de definitieve keuze op de Celica.

Toyota Celica
(Afbeelding: Silverstone Auctions)

Succes voor de Celica in Groep B en Groep A

In het Groep B-tijdperk, dat liep van 1982 tot en met 1986, kon de Toyota Celica Twin Cam Turbo TA64 weinig potten breken. De auto blonk alleen uit in de woestijn en won alle Afrikaanse rally’s waarin hij werd ingezet.

De Celica GT-Four Groep A – zie Peters Proefrit – die daarna kwam, was een heel stuk succesvoller. In de bekwame handen van onder meer Carlos Sainz – de vader van Formule 1-coureur Carlos Sainz Junior – won de rallycoupé twee constructeurstitels en vier rijderskampioenschappen.

Laatste door Toyota Team Europe gebouwde RA40

Deze Toyota Celica RA40 kwam uit in Groep 4, de klasse vóór Groep B. Er zijn maar een handjevol exemplaren gemaakt, door Toyota Team Europa in Keulen, en dit is de allerlaatste.

Toyota Celica
(Afbeelding: Silverstone Auctions)

Chassisnummer TA40000100666 nam deel aan de Acropolis Rally in Griekenland, de 1000 Lakes Rally in Finland en de RAC Rally in Engeland, allemaal in 1980. Een jaar later reed hij nog wat rally’s in het Britse kampioenschap, waarna Toyota hem te koop zette in het blad Autosport.

Meer dan dertig jaar van één eigenaar geweest

De huidige verkoper kocht de Celica meer dan dertig jaar geleden en heeft hem uitstekend onderhouden. In de afgelopen tien jaar is de Toyota alleen gebruikt voor historische rallydemonstraties, zoals het Donington Park Historic Festical en de Rally of the Midlands.

Voorin de Toyota Celica ligt een viercilinder lijnmotor met twee bovenliggende nokkenas en twee Weber-carburateurs. Zijn vermogen van ongeveer 200 pk gaat via een handgeschakelde zesbak naar de achterwielen.

Tel je ruim 160.000 euro neer voor deze oude rallyheld, dan krijg je er een hele verzameling onderdelen bij, zoals elf originele Minilite- en BBS-wielen, een originele krik van het toenmalige Toyota-team, veren, dempers, lichtunits, carrosseriedelen en meer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.