Autovisie
Autovisie Nieuws 6 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

Toyota Celica Convertible – Onbekend, maar niet onbemind

Een Toyota Celica Convertible als deze kom je bijna nooit tegen. Heel veel mensen kennen het model niet eens en dat is nou juist wat Thed Jong er zo leuk aan vindt.

“Sommige Toyota-dealers weten niet eens dat het model ooit in Nederland is geleverd. En veel Celica Convertibles zullen er midden jaren negentig ook niet verkocht zijn. De cabriolet, die hier alleen te koop was met een 175 pk sterke tweeliter motor, kostte destijds 122.000 gulden. Net zo veel dus als een Audi S6 Quattro, Morgan Plus 8 of Porsche Boxster destijds. Het model was dus eigenlijk veel te duur.

Die van mij komt uit de Verenigde Staten en heeft een 2,2 liter viercilinder met 139 pk. Ik vond hem in 2011 bij een garagebedrijf in Friesland. De auto zag er niet best uit. Hij zat onder de deuken, had een kapotte voorruit, maar was wel volstrekt origineel. En dat vond ik belangrijk. Ik heb hem gekocht en heb hem in de afgelopen vijf jaar weer helemaal netjes gemaakt. Daarbij heb ik het leer in het interieur vervangen en een LPG G3-installatie in de Toyota laten leggen.

“Een Celica is niet alleen vlot, maar ook ontzettend betrouwbaar”

Want ik rijd redelijk wat met mijn Celica Convertible. Niet dagelijks hoor, maar ik organiseer al heel lang jaarlijkse rally’s naar het buitenland. Dan gaan we met enkele tientallen bezitters van bijzondere auto’s naar bijvoorbeeld Duitsland of via de Route Napoléon naar Monaco. Nu staat de Toyota echter droog en warm binnen. Grappig overigens, ik heb de deur naar mijn garage vervangen door een exemplaar van veiligheidsglas. Zo kan ik de Celica vanuit mijn woonkamer zien.

Ik rijd al sinds 1985 in Toyota Celica’s. Ik zag toen een exemplaar staan bij een garage en vond het gelijk een mooie auto. Na een proefrit was ik verkocht en heb ik eigenlijk nooit meer iets anders gereden. Een Celica is niet alleen vlot, maar ook ontzettend betrouwbaar. Mijn eerste had op een gegeven moment meer dan drie ton op de teller. En er mankeerde nooit wat dan. Kom daar maar eens om bij andere sportwagens.”

Eigenaren: Thed Jong (60)
Beroep: Met de VUT
Auto: Toyota Celica Convertible
Bouwjaar: 1996
Geschatte waarde: € 10.000
Gemaakt: 1994 – 1998
Motor: 2,2 liter viercilinder, 139 pk
Topsnelheid: 200 km/h
Toekomstplannen: “Komend jaar ga ik met de Toyota de route van de Mille Miglia-rally in Italië rijden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.