Remco Slump
Remco Slump Nieuws 5 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom zijn ‘versnellingsbak’ de Hyundai Ioniq 5 N een beetje triest maakt

Een elektrische auto heeft in principe geen versnellingsbak nodig, dat weten jullie. Maar hoe kan het dan dat de aankomende Hyundai Ioniq 5 N schakelflippers en schakelgeknetter uit de ‘uitlaat’ heeft?

Binnenkort introduceert Hyundai de Ioniq 5 N, een performanceversie van de elektrische Ioniq 5 met een vermogen van 585 pk en 740 Nm koppel. Kort gezegd heeft-ie dus dezelfde aandrijflijn als de Kia EV6 GT.

Hyundai Ioniq 5 N met topsnelheid van 260 km/h

De Ioniq 5 N haalt een topsnelheid van 260 km/h en sprint in slechts 3,5 seconden naar 100 km/h. Verder heeft Hyundai natuurlijk allerlei aanpassingen aan het onderstel en de remmerij doorgevoerd.

Hyundai Ioniq 6 versus Tatra T87: Luchtweerstand-strijd tussen druppelvormige

Interessant is dat de elektrische hot hatch (het is meer een crossover, maar vooruit…) een driftmodus heeft. De auto helpt je om dwars te gaan door te goochelen met de koppelverdeling, het elektronische sperdifferentieel en de hardheid van het onderstel.

Schakelflippers achter het stuur van de Ioniq 5?

Helemaal opmerkelijk is het feit dat de Hyundai ‘schakelflippers’ achter het stuur heeft. Kennelijk kun je net doen alsof je schakelt, want in de bijgaande video hoor je de verzetten in het geluid van de Ioniq 5 N.

Wat is de Hyundai Ioniq 6 gestroomlijnd, hè?

De ontwikkelaars van Hyundai hebben een soort motorlawaai gecomponeerd, dat niet alleen de versnellingen nabootst, maar ook plofjes in de uitlaat simuleert.

Nepversnellingsbak is een beetje triest, toch?

Hyundai noemt zijn nepversnellingsbak de Virtual Grin Shift. Met andere woorden: je krijgt er misschien een lach op je gezicht van, maar verder doet het systeem helemaal niks.

De nieuwe Hyundai Kona Electric is niet op élk vlak vooruit gegaan

En dat is een beetje triest. We begrijpen dat autofabrikanten zoeken naar manieren om elektrische auto’s dezelfde beleving te geven als brandstofmodellen, maar een fake transmissie is misschien niet de beste optie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.