Autovisie
Autovisie Nieuws 13 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom Duitse Tesla-fabriek alleen Model Y in wit en zwart bouwt

Groot nieuws over de Duitse Giga-fabriek van Tesla in het Duitse Berlijn. De nieuwe faciliteit van Tesla bouwt alleen nog maar wit en zwart gespoten Model Y’s. Welnu, het bedrijf heeft nooit anders gedaan. En voorlopig komt daar ook geen verandering in.

Duik in de prijslijst: een Tesla Model Y samenstellen

Waarom de Hyundai Ioniq 5 beter is dan de Tesla Model Y

 

Tesla heeft van meet af aan gecommuniceerd dat in Duitsland wordt afgetrapt met twee carrosseriekleuren. De eerste was zwart. Daarna volgden ook wit gespoten exemplaren. En de uitvoering is in de opstartfase valleen de Performance-versie. Wie een andere uitvoering of een andere kleur wenst, kreeg geen Duitse Model Y, maar één uit China. Tesla Model Y Duitsland MIG

Maar opeens is het groot nieuws dat er in Duitsland alleen zwarte en witte exemplaren van de elektrische crossover van de band komen. Waarom vult Tesla de lakstraat alleen met de zwarte en witte lak? Ten eerste, er is vraag naar. Want met deze tinten alleen rollen er wekelijks meer dan 1000 auto’s van de band.

Andere kleuren met forse levertijd

Of is het juist te wijten aan het gebrek aan meerdere kleuren? Want wie een van de andere drie kleuren kiest, krijgt te kampen met een lange levertijd. Voor onder andere een rode Model Y wordt de productieorder doorgestuurd naar de Chinese fabriek. Dat betekent dat de levering van de auto pas in 2023 plaatsheeft. Wie dus niet zo lang wil wachten, moet of zwart of wit in de configurator aanvinken. Tesla Model Y Duitsland MIG

Tesla roept dat het in Berlijn een geavanceerde lakstraat heeft, maar de fabrikant gebruikt de spuiterij nu dus alleen voor twee tinten. Door het spuitproces eenvoudig te houden door slechts twee tinten aan te bieden, kan het rapper auto’s leveren. Dat geldt ook voor de beperkte keuze van de interieuraankleding en het aantal opties.

Half miljoen auto’s

Tesla heeft zijn fabriek in Grûnheide nabij Berlijn staan. Daar kunnen op jaarbasis 500.000 auto’s de fabriekspoort verlaten. De fabriek richt zich nu op alleen de Model Y. De bouw van de Model 3 volgt later, maar naar verluidt moet daarvoor de faciliteit worden vergroot. Voor het maken van de accupakketten is een separate fabriek op het terrein neergezet. De autofabriek levert sinds begin dit jaar auto’s uit. De Model Y Performance beschikt over een rijbereik van 514 km. Aan het (productie)programma is een Long Range-uitvoering toegevoegd. Later volgt zeker nog de Standaard Range-versie.

Tesla Model Y: de EV waar we allemaal op hebben gewacht – Review

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.