Autovisie
Autovisie Nieuws 21 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

EXCLUSIEF: Waarom Bugatti alsnog een roadster (Mistral) uitbrengt

Met Bugatti in nieuwe handen en de laatste Chiron anderhalf jaar van ons verwijderd, wil de kersverse eigenaar direct goede sier maken met de lancering van een nieuw model. Mate Rimac, topman van Bugatti-Rimac, gaf opdracht voor een onmogelijk model op basis van de Chiron. Het werd de Mistral.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Volgens Bugatti was een open variant van de Chiron technisch niet mogelijk. In de B-pilaar zat teveel techniek, die de ontwikkeling van een volledig open variant in de weg stond. Maar zie de nieuwe Mistral. Het is een roadster – of beter gezegd Barchetta – geworden. Welnu, het technische aspect was, zoals nu blijkt, wel degelijk te overwinnen. De Chiron is alleen als Coupé ontwikkeld. Van de architectuur kan geen open variant worden gemaakt. We werkten aan een open sportwagen, maar dat plan is niet doorgezet, aldus de designer bij de Franse fabrikant.

Financiële aspect Bugatti

Het kostte namelijk te veel geld om de architectuur van de Chiron aan te passen. Het financiële aspect bepaalde de uiteindelijke keuze om de Chiron louter als coupé te ontwikkelen. De Chiron werd namelijk kort voor dieselgate ontwikkeld.

Voor het Volkswagen-management, waaronder Bugatti toen viel, was er zelfs geen noodzaak om met Bugatti door te gaan, nu dieselgate een grote kopzorg voor Volkswagen zou worden.

Zou worden, want nog voordat dieselgate wereldkundig werd, was bij het moederconcern bekend dat de frauduleuze dieselsoftware bekend zou worden en het concern in financiële problemen zou brengen. Door een heldhaftig optreden van de topman van Bugatti werd de marktintroductie van de Chiron in het jaar erop voortgezet. Dieselgate brak in 2015 uit, de Chiron verscheen in 2016 op de markt.

Dieselgate

Zuinigheid met Bugatti’s ontwikkelingsmunten met het oog op dieselgate zorgde er dus mede voor dat de Chiron er in één variant zou komen. Dat de auto er nu alsnog komt, komt door de investering die de huidige eigenaar durft te doen. Met een vraagprijs van vijf miljoen euro (exclusief belastingen) en een oplage van 99 stuks draait Bugatti een additionele omzet van bijna een half miljard euro. De 100 stuks inclusief Bugatti’s eigen demonstratiemodel is het hoogste productievolume binnen de vier few-off-modellen. Van de Divo maakte de fabrikant 40 exemplaren met een prijskaartje van 5 miljoen euro. Van de 11,5 miljoen euro kostende La Voiture Noire verscheen er één en van de Centodieci kwamen er 10 stuks a raison van 8 miljoen euro uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.