Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 2 apr 2020
Leestijd: 1 minuut

Volvo en Veoneer beëindigen ADAS-samenwerking

Autofabrikant Volvo en toeleverancier Veoneer ontbinden hun samenwerkingsverband Zenuity en nemen ieder hun deel van de onderneming over. Binnen het bedrijf, waarin beide ondernemingen een aandeel van 50% hadden, worden systemen voor autonoom rijden ontwikkeld, alsmede veiligheidssystemen.

Een deel van het bedrijf Zenuity gaat naar Volvo, het andere deel naar Veoneer. De Zweedse autobouwer maakt van de onderneming een zelfstandige unit, dat zich blijft richten op het ontwikkelen en vercommercialiseren van software voor autonoom rijden, alsmede de ontwikkeling van rijassistenten -kortweg ADAS. Het bedrijf komt onder de hoede van Volvo, dat op zijn beurt deel uitmaakt van het Chinese Geely.

Ontwikkeling en verkoop

Veoneer zal zijn bedrijfsdeel onderbrengen in de huidige onderneming. Ook hier blijft de focus liggen op het ontwikkelen en verkopen van systemen voor autonoom rijden en rijassistenten.

Verdeling

Zenuity beschikt over vestigingen in Zweden, China, Duitsland en de Verenigde Staten. De Zweedse en Chinese taken komen in handen van Volvo. De andere twee vestigingen gaan over naar Veoneer.

SPA2-platform

Volvo geeft aan dat de software die door Zenuity is ontwikkeld, verder wordt uitgewerkt. Hoewel het bedrijf los van Volvo opereert, integreert de autobouwer de technologie direct in zijn nieuwe modellen. De Zweden werken momenteel aan de ontwikkeling van het SPA2-platform dat de bodemsectie van de huidige 90- en 60-familie vervangt. De architectuur vormt de basis voor de opvolgers van die productlijnen, bestaande uit onder andere de V90, S60 en XC60. Het is de bedoeling dat de eerste auto op de SPA2-architectuur in 2022 wordt geïntroduceerd. De XC90 bijt de spits af, zoals de SUV ook het eerste model was op basis van het toen compleet nieuwe SPA-platform.

Ontmanteling

De ontmanteling van de joint-venture zal spoedig worden afgerond. Volvo verwacht dat zijn nieuwe bedrijf vanaf het derde kwartaal 2020 operationeel is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.