Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 23 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Volkswagen wil in Tesla investeren

Herbert Diess, CEO van Volkswagen, wil graag in Tesla investeren. Hij denkt dat VW erg veel kan hebben aan de technologie die Tesla in huis heeft.

Herbert Diess

Investeren in Tesla lijkt geen slecht idee, mits Elon Musk, CEO van het bedrijf, zijn mond op Twitter niet voorbij praat. Sterker nog, het zou best wel eens kunnen dat de hoge heren bij Mercedes-Benz zichzelf dagelijks voor de kop slaan. Ze investeerden in 2009 namelijk voor ongeveer 50 miljoen dollar in Tesla en kregen hiervoor 9% van de aandelen. Daarnaast hadden ze contracten waarin stond dat Tesla aandrijflijnen voor elektrische auto’s van Mercedes zou leveren. Maar in 2014 stopte Mercedes met die contracten en verkocht alle Tesla-aandelen voor $780 miljoen. Geen slecht rendement, maar wellicht was het nu allemaal wat meer waard geweest.

Genoeg geld

De CEO van Volkswagen ziet nu namelijk nog meer waarde in de Californische autobouwer. In het Duitse Manager Magazin zegt een topmanager van Diess: “Hij zou zich gelijk inkopen als hij zou kunnen.” Ook geeft een bankier die dichtbij VW staat aan dat er meer dan genoeg geld is bij Volkswagen om zo’n actie te ondersteunen. Zelfs genoeg om heel Tesla te kopen.

Maar er zijn twee problemen: de familie Piëch en de familie Porsche. Deze bezitten samen het grootste gedeelte van Volkswagen en zouden naar verluidt nooit een aankoop van Tesla-aandelen of heel Tesla goedkeuren.

Samenwerkingsverband

Desalniettemin denkt Diess dat een dergelijke aankoop het merk flink zou kunnen helpen. Een samenwerkingsverband met Tesla zou VW voorzien van niet alleen belangrijke software, maar ook de batterijtechnologie die Tesla beter lijkt te doen dan de rest. Maar hoewel het bedrijf van Elon Musk altijd met geldproblemen lijkt te zitten, is het nog maar de vraag of het zit te wachten op een flinke investering vanuit Duitsland.

[UPDATE] Een woordvoerder van Volkswagen heeft aan persbureau Reuters laten weten dat de speculatie over de aankoop van Tesla-aandelen in Duitse magazine waardeloos is. Daarmee ontkent VW het geheel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.