Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 22 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Trump boos op zwakte Ford en General Motors

Auto’s moeten alsmaar zuiniger, efficienter en schoner worden. Helemaal in het Amerikaanse Californië. Daar sloten verschillende autofabrikanten een vrijwillige overeenkomst met de staat af. Daarin beloven ze dat hun nieuwe auto’s minder brandstof zullen gebruiken President Donald Trump is daar niet over te spreken, zo blijkt op Twitter. 

Donald Trump

Ford, BMW, Honda en Volkswagen tekenden een overeenkomst met de staat Californië. Daarin beloven zij dat hun nieuwe auto’s minder brandstof zullen gebruiken. Vanuit het Obama-tijdperk was afgesproken dat de verbruiksnorm voor voertuigen stapsgewijs zou oplopen tot een minimum van 21 kilometer per liter brandstof in 2026. De regels in de overeenkomst van Californië zitten daar iets onder. Maar de regering-Trump wil juist nog verder versoepelen en regels vastzetten op de norm van ongeveer 16 kilometer per liter.

Twitter

Maar de grote autofabrikanten trekken zich daar nog niets van aan. Tot ongenoegen van Donald Trump. Op Twitter moeten Ford en General Motors, dat helemaal niet is betrokken bij de overeenkomst met Californië, het ontgelden. “De legendarische Henry Ford en Alfred P. Sloan, oprichters van Ford en General Motors, draaien zich om in hun graven”, zo schrijft de president. Tweet Donald Trump

Trump, die de autofabrikanten in eerdere tweets al politiek correct noemde, beweert dat soepele verbruiksnormen auto’s goedkoper en veiliger maken. Bovendien zullen ze beter rijden, zegt hij. Hij stelt dat de versoepeling van verbruiksnormen tot wel $3.000 per auto kan schelen, zonder dat het veel impact op het milieu heeft.

Experts

Experts trekken die cijfers in twijfel. Strengere verbruiksnormen zorgen volgens hen ook voor lagere brandstofkosten voor de consument. Ook Ford reageerde direct op de uitspraken. Daarin zeggen ze dat ze met een tweedelige missie bezig zijn: het beschermen van het milieu en het maken van betaalbare auto’s. Daarnaast zegt het merk zich liever te houden aan de normen van Californië, dan auto’s te bouwen voor verschillende standaarden. General Motors, dat tot nu toe niets heeft te maken met het akkoord met Californië, reageerde nog niet op de tweets.

Tweet Donald Trump

Ook uit Californië kwam er een reactie. Advocaat-generaal Xavier Becerra, tegenstander van Trump, tweette het volgende: “De versoepeling van Trump levert 540 miljoen ton aan broeikasgassen op. Dat lijkt ons geen beter alternatief”. Ondertussen roept het Witte Huis autofabrikanten op om niet mee te gaan met de overeenkomst met Californië. Maar de Democraten juichen dat juist toe. Wat de rest van de grote autofabrikanten gaat doen, is voor nu nog onduidelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.