Thijs Schuit
Thijs Schuit Nieuws 25 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Volkswagen Touareg R kan elektrisch rijden

Volkswagen komt naar Genève met onder andere de sterkste Touareg die de fabrikant tot nu toe heeft gemaakt. Het is tevens de eerste Volkswagen van de R-modellen die een geëlektrificeerde aandrijflijn krijgt, en kan dus ook nog aan de stekker.

De nieuwe Touareg is sinds 2018 op de markt, en tot nu toe is het meest krachtige model een 4.0 V8 TDI. Deze dikke diesel van Volkswagen heeft 422 pk, 900 Nm aan koppel, zit daarmee in 4,9 seconden op de 100 km/h en kost in de basis €125.770. De nieuwe Touareg R komt hier overheen met 462 pk en 700 Nm en mag zich daarmee officieel de sterkste Touareg van Volkswagen ooit noemen. Die titel is nu nog in het bezit van de 6.0 W12 benzine uit 2008 met 450 pk.

VW Touareg R stekker

Touareg R Plug-in

Het is dus tevens de eerste ‘R’ van Volkswagen die als plug-in hybride (PHEV) te koop is. Na de Golf GTE en Passat GTE is dit de derde PHEV voor de fabrikant. De 3.0 V6 benzinemotor in de auto levert 340 pk, de elektromotor doet hier 136 pk (100 kW) bij. Het systeemvermogen komt daarmee uit op 352 pk. De accu met een capaciteit van 14,1 kWh ligt in de bodem van de bagageruimte. Met een volledig opgeladen accu kun je een elektrische maximumsnelheid behalen van 140 km/h. De begrensde topsnelheid van de Touareg R ligt uiteraard op 250 km/h. Volkswagen heeft nog niks losgelaten over het elektrische bereik of de gecombineerde uitstoot van de Touareg.

Volkswagen Touareg R

Uiterlijk

Zo’n beetje ieder chromen detail op de Touareg is voor deze versie glanzend zwart gemaakt. De grille is zwart, de doorlopende chromen strips door de koplampen zijn ook zwart. De luchtgaten bij de mistlampen hebben grotere zwarte randen waardoor ze meer opvallen. De spiegelkappen zijn ook zwart gemaakt, net als de raamomlijstingen en de dakrails. De koplampen zijn standaard de LED Matrix koplampen en de behuizing van de achterlichten is donkergetint. Uiteraard is de auto ook uit te voeren in het Lapiz Blue Metallic, wat ook op de andere R-modellen te vinden is.

VW Touareg R interieur

Rijk uitgerust

Het interieur van de Touareg R is standaard met lederen bekleding uitgerust en zit volgestopt met R-logo’s. Zo hoef je nooit te vergeten waar je in rijdt. De digitale cockpit van Volkswagen is ook standaard op deze versie. Daarnaast is het mogelijk om tot 250 km/h deels autonoom te rijden en parkeert de auto de trailer voor je. Meer informatie volgt volgende week op de autoshow van Genève.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.