Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 23 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Volkswagen gaat grote SUV van Seat bouwen

Niet Seat zelf maar het moederconcern Volkswagen gaat de nieuwe grote SUV van Seat bouwen. Volgens de Spaanse krant El Periodiek wordt de bouw van de nog naamloze SUV in het Duitse Wolfsburg ondergebracht.

seat_20v20_concept_12
Seat 20v20 Concept

Voor Seat is het het vierde model dat buiten Spanje zal worden gebouwd. Uit het huidige modellengamma zien de Alhambra, de Mii en de Ateca al het levenslicht buiten het thuisland. Zo laat Seat de Alhambra in Portugal door Volkswagen produceren, de Mii door VW in Slowakije en de Ateca door Skoda in Tsjechië. In Spanje worden de Ibiza en Leon vervaardigd. Overigens bouwt Seat voor Audi de Q3 en in de toekomst wordt dat model vervangen door de A1.

seat_unsorted
Seat 20v20 Concept

Drieluik

De nieuwe grote SUV is vorig jaar al door Seat als studiemodel 20v20 gepresenteerd. Het betreft een vijf- tot zevenpersons SUV met het formaat van een Skoda Kodiaq en Hyundai Santa Fe. De auto zal technisch gelijk zijn aan de Seat Ateca, maar krijgt een hogere daklijn, extra zitplaatsen en een toegenomen lengte. Binnen de Volkswagen-familie maakt het model deel uit van een drieluik dat verder bestaat uit de Skoda Kodiaq en de nog te presenteren Volkswagen Tiguan LWB. Binnen het gamma zal de Seat als de sportieve telg worden neergezet. De auto krijgt ook het meest dynamische design van het drietal.

seat_20v20_concept_3_1
Seat 20v20 Concept

SUV-offensief

Wanneer Seat in 2018 de nog naamloze grote SUV in het programma heeft, heeft het bedrijf in twee jaar drie SUV’s op de markt gezet. Het productoffensief begon eerder dit jaar met de midsize Ateca. Daar komt volgend jaar de Arona bij. Dat compactere model is gebaseerd op de Ibiza en vervangt de driedeurs Ibiza en de Ibiza ST, waarvan de productie in januari stopt. De productieversie van de 20v20 komt boven de Ateca in het gamma.

Seat 20v20 Concept_1
Seat 20v20 Concept

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.