Autovisie
Autovisie Nieuws 23 nov 2016

Morrissey vraagt GM om veganistische leeroptie

Morrissey, voormalig zanger van The Smiths en voorvechter van dierenrechten, heeft in een brief aan General Motors-baas Mary Barra gevraagd om een veganistische leeroptie voor de Chevrolet Bolt en Volt. Dit nadat is gebleken dat JBS, GM’s Braziliaanse leerleverancier, zich schuldig maakt aan dierenmishandeling.

Photo_Years_Of_x300CMYK.jpg
Morrissey (Fotocredit: Travis Shinn)

“Geachte mevrouw Barra”, begint Morrissey, “Ik schrijf u om te vragen of GM de Chevrolet Volt en Bolt milieuvriendelijker wil maken door kopers de optie te geven om voor veganistisch leer te kiezen. GM wordt genoemd in een onderzoek van PETA [People for the Ethical Treatment of Animals – RS] naar koeienfokkers die leer leveren aan autofabrikanten. De fokkers slaan hun beesten, brandmerken ze in het gezicht en geven ze elektroschokken.”

Aantrekkingskracht

Volgens Morrissey kiezen steeds meer mensen voor veganistisch leer, niet alleen met het oog op dierenwelzijn, maar ook met in hun achterhoofd de milieueffecten van veeteelt. “Aangezien de Volt en Bolt zich richten op milieubewuste kopers, zullen veganistische opties de aantrekkingskracht van beide modellen alleen maar vergroten”, denkt de zanger. “Ik kijk uit naar uw reactie”, sluit hij zijn brief aan GM-directeur Barra af. Ze heeft nog niet gereageerd.

Tesla Model X

Tesla biedt klanten sinds dit jaar de optie om voor een diervriendelijke interieuraankleding te kiezen. Dat wil zeggen: de Model X is te bestellen met kunstleer in plaats van echt leer (een aantal veganistische aandeelhouders van Tesla had daar om gevraagd). Ferrari houdt eveneens rekening met kopers die liever geen dierlijke producten in hun auto willen en ook bij onder meer BMW en Mercedes-Benz zijn er mogelijkheden.

Meat is Murder

Morrissey (57) is al tientallen jaren vegetariër (als hij ergens optreedt, mag daar op die dag aan niemand vlees worden geserveerd) en maakt zich sterk voor dierenrechten. Hij was begin jaren tachtig de zanger en tekstschrijver van de Engelse band The Smiths, waarvan het tweede album Meat is Murder heet. Op de plaat uit 1985 staat een gelijknamige singel met daarin onder meer de tekst: ‘Heifer whines could be human cries. Closer comes the screaming knife. This beautiful creature must die. A death for no reason. And a death for no reason is murder.’