Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 1 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Vijf redenen waarom je (niet) een Volkswagen ID.4 moet kopen

Ben je op zoek naar een ruime en volledig elektrische SUV, dan is de kans groot dat de Volkswagen ID.4 op je lijstje staat. Wij geven je vijf redenen waarom je die auto (niet) moet kopen.

Volkswagen introduceerde vorig jaar de ID.3 als een van de belangrijkste auto’s ooit, maar de daaropvolgende ID.4 speelde al snel een net zo grote rol in de wereld van elektrische auto’s. Een grotere rol zelfs, want in tegenstelling tot de ID.3 verkoopt Volkswagen de ID.4 ook in de Verenigde Staten en China. Maar wat zijn de redenen om die auto (niet) te kopen?

Plus: veel auto voor relatief weinig geld

Elektrische auto’s zijn over het algemeen veel duurder dan modellen met een verbrandingsmotor. Maar kijk je naar het EV-aanbod, dan biedt de Volkswagen ID.4 veel auto voor weinig geld. Instappen kan namelijk al vanaf 40.690 euro. Voor dat bedrag rijd je in de basisversie met 52 kWh-accu, goed voor 344 kilometer volgens WLTP. 18-inch lichtmetalen wielen, automatische airconditioning, stuur-, stoel- en voorruitverwarming en het Discover Pro-infotainmentsysteem zijn standaard.

Volkswagen ID.4 past zich aan het Nederlandse bijtellingsklimaat aan

Plus: veel ruimte

Een ID.4 is uiteraard een stukje groter dan die ID.3, hoewel de wielbasis in beide gevallen gelijk is. De elektrische SUV van Volkswagen is echter wel 32 centimeter langer. En dat merk je vooral in de bagageruimte. Die meet namelijk een flinke 543 liter. Met de bank plat past er zelfs 1575 liter in de ID.4.

Min: het materiaalgebruik overtuig niet

Begrijp ons niet verkeerd: het interieur van de Volkswagen ID.4 zit strak in elkaar. Zeker als je ‘m vergelijkt met een auto als de Aiways U5, zoals we begin dit jaar deden in onze vaste dubbeltest. Maar het materiaalgebruik in de ID.4 overtuigt lang niet overal. De kwaliteitsbeleving is van een iets hoger niveau dan in de plastiekerige ID.3, maar door de hele auto heen merk je dat er kosten zijn bespaard om de actieradius en prijs van de auto zo acceptabel mogelijk te maken.

Plus: er komt een sportieve variant

Volkswagen maakte in de afgelopen decennia uiteraard faam met het GTI-label. Maar die ‘I’, die staat voor ‘Injectie’, kan natuurlijk niet terugkeren op een elektrisch model. Volkswagen gaat wél aan de haal met sportieve EV’s, onder het GTX-label. De ID.4 is het eerste model dat met die drie letters op de markt verschijnt, al waren er in het verleden natuurlijk al Volkswagens met dat label. De ID.4 GTX heeft een gecombineerd vermogen van 220 kW, goed voor een 0-100 km/h-sprint in 6,2 tellen. Het model komt deze zomer nog naar onze markt.

Min: praktischer was mogelijk

De ID.4 mag dan een ruime auto zijn waar vijf volwassenen kunnen vertoeven, Volkswagen had het model wat praktischer kunnen maken. Zo heeft-ie bijvorbeeld geen ‘frunk’ onder de voorklep, terwijl andere EV’s met een enkele elektromotor op de achteras (of zelfs met een unit op de voorste as) wel een opbergruimte hebben weten te creëren. Nog een praktisch mankement is de achterbank: die is niet in lengte verstelbaar.

Wil je meer lezen over de ID.4? Of wil je weten hoe-ie uit onze dubbeltest kwam? Dat doe je in ons magazine, dat je ook digitaal kunt lezen. Het voordeel als je nu een abonnement neemt: je kunt al onze reeds verschenen edities eenvoudig via de app teruglezen. Zo heb je altijd alle informatie over elke auto bij de hand.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.