Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 1 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

5 redenen om dit jaar (niet) met een auto te rijden

Autorijden of niet, niet iedereen heeft de keus. Maar sommigen kunnen ervoor kiezen de auto te laten staan en de trein, fiets of een ander vervoermiddel te gebruiken.

Hoewel je als autoliefhebber natuurlijk het liefst in een mooie bolide je dagelijkse kilometers aflegt, zitten er ook nadelen aan autorijden. Wegen de nadelen tegen de voordelen op?

Vijf redenen om dit jaar (niet) met een auto te rijden

1. Een auto is duur

De eerste reden om in 2023 niet meer auto te gaan rijden is natuurlijk de prijs. De belasting en benzine wordt bijvoorbeeld duurder en je auto heeft ook nog onderhoud nodig. Geld besparen kan dus, als het mogelijk is, door je auto de deur uit te doen.

2. Veel file

In Nederland sta je vaak in de file, of zoals de ANWB het noemt en ‘permanent verkeersinfarct’. “De negen miljoen voertuigen in totaal worden steeds vaker gelijktijdig gebruikt en dat houdt in dat we vaker bumper aan bumper rijden”, stelt Arnoud Broekhuis van de ANWB Verkeersinformatie. Hierdoor kan je reis langer duren dan gepland en is wellicht een andere optie sneller.

3. Niet milieuvriendelijk

In de file staat kost ook nog eens meer brandstof dan gewoon kunnen doorrijden. Als je een groene optie wil, moet je sowieso niet voor een auto kiezen. Zowel de productie als het gebruik van een auto zorgen voor veel CO2-uitstoot. Zelfs als je auto elektrisch is. Wek je de stroom voor je EV groen op, dan ligt dit natuurlijk anders.

4. OV erg druk

Hoewel het openbaar vervoer een groenere optie is, was de drukte vorig jaar in de treinen niet te overzien. Dit komt mede door het personeelstekort. Naast kaartjes duurder maken, is er nog niet echt een oplossing. Toch kan de trein wellicht op jouw traject uitkomst bieden.

5. Minder comfort

Niet iedereen woont vlakbij het openbaar vervoer. Lopend of met de fiets naar de dichtstbijzijnde halte of het lokale station, kan je natgeregend worden door een flinke plensbui. Hoewel velen zullen zeggen ‘daar kan je je tegen kleden’, is de weg naar het OV natuurlijk een stuk minder comfortabel dan met de auto gaan.

4 jonge betrouwbare occasions met 200+ pk voor 15.000 euro

Daarbij kan je door de drukte in de treinen niet altijd zitten, heb je geen keuze over wie er naast je zit en ontbreekt het de treinen aan stoelverwarming en opladers. Daarentegen kan je wel achterover leunen en hoef je niet op te letten. Al moet je wel op tijd uitstappen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.