Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 7 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

Video: bijzondere schuurvondst in Nederland

Een op het eerste gezicht verlaten bedrijfspand onder de rook van Rotterdam herbergt een enorme collectie automobielen. Decennialang al slapen hier klassieke auto’s onder een dikke laag stof. Loop mee door deze bijzondere schuurvondst.

Je hoort weleens dat nabestaanden een oude schuur of garagebox openen waar een totaal vergeten auto staat, al dan niet onder een deken of een stapel dozen. Nog altijd duiken dergelijke verhalen op en nu ook in Nederland. Onder de rook van Rotterdam staat een bedrijfsruimte met tientallen automobielen als een Porsche 911, Volkswagen Kevers, Renault Dauphine, Peugeot 403 en Hudson Pacemaker. Stuk voor stuk klassiekers, maar allemaal voorzien van een dikke laag stof.

Achtergelaten?

Al jaren staan ze, spiegel aan spiegel of zelfs opgestapeld, te midden van oude houten kisten met opschriften als ’pionassen’, ’carbid’, ’portierkrukken’ en ’tandwielen’. Een complete voorraad onderdelen uit de jaren 50 en 60, nieuw en ongebruikt. Wie heeft dit achtergelaten? Welnu, dat ligt even anders. Verdeeld over drie generaties verzamelde de familie Wüst uit Oud-Beijerland automobielen en onderdelen. Zo ontstond een collectie van enkele honderden auto’s en een veelvoud aan onderdelen.

Bijzondere Nederlandse schuurvondst: Alfa Romeo Giulia Sprint Speciale

Honderd jaar terug in de tijd

Begonnen met de aanschaf van een Hudson Pacemaker uit 1939 kwam er in de loop der jaren een en ander bij. Zelfs de complete magazijnvoorraad van het Volkswagen-dealerschap werd er in 1967 opgeslagen. Een blik door de grote hal brengt je tot zo’n honderd jaar terug in de tijd. Grondlegger Willem Wüst verkocht boerenwagens om later op de automobiel over te stappen. Een as met houten wielen en een vrachtwagen van een eeuw geleden refereren aan dat moment. De in 1956 door hem gekochte Hudson eveneens!

Carel Wüst-museum

Drie familiegeneraties duurt de verzamelwoede al. In Dordrecht is zelfs een gratis toegankelijk Wüst-museum ingericht met automobielen die in de loop der jaren aan de collectie zijn toegevoegd. De museumstukken werden in eigen huis gerestaureerd, zelfs met originele onderdelen die niet altijd elders meer nieuw zijn te verkrijgen. Wegens tijdgebrek staan de modellen er nu al jarenlang onberoerd en kregen ze een grijze stoflaag.

Ovaaltje en wereldbolletje

De aanwezige Volkswagen Kever met bijnaam ’Ovaaltje’ is een verzamelstuk, net als de DKW Munga, de Steyr 50, twee Dafs Daffodil, de Volkswagen T1 Pickup en de eerste Porsche 911. Sommige exemplaren hebben alleen een veeg van een stofdoek nodig om de weg op te gaan. De tientallen auto’s worden geflankeerd door klassieke brandweerauto’s die door hun Nederlandse opbouw een stukje lokale autohistorie vertegenwoordigen. Natuurlijk is het doodzonde dat de modellen het daglicht niet zien en er nu geen asfalt onder de wielen schuift, maar belangrijk is dat de auto’s en vooral de onderdelen nog steeds bestaan. In deze schatkamer waarvan de romantiek van muf ruikende, stoffige, geroeste en onaangetaste klassiekers afspat, staat bewaard gebleven autogeschiedenis.

Slapende schoonheden

Het was de bedoeling van de familie om de slapende schoonheden wakker te kussen, maar het ontbreekt hen aan tijd. De schuurvondst en volledige collectie automobielen, automobilia en onderdelen uit zo’n honderd jaar autohistorie gaat binnenkort onder de hamer. De familie is zich ervan bewust dat er andere autobezitters zijn die onderdelen nodig hebben om hun trotse bezit wakker te krijgen. Bovendien ontbreekt henzelf de tijd om de restauraties van het gros van de binnengehaalde auto’s uit te voeren. De deuren tot deze verborgen collectie gaan eenmalig open, zij het voor een leegverkoop via veilinghuis Troostwijk. Daarna rest er achter de roldeuren van het bedrijfspand alleen geschiedenis.

Winterproject

Een schuurvondst vergt altijd nog de nodige uurtjes werk voordat de auto de weg op kan: de conditie analyseren, de juiste onderdelen opsporen en componenten monteren. Soms duurt dat langer dan een jaar. Niet alleen aan schuurvondsten wordt in de wintermaanden gesleuteld, want als de oldtimer dan toch uit de verzekering en wegenbelasting is, kan het nodige onderhoud worden gepleegd.

Welk project heeft u komende winter in de planning staan? Deelt u dat graag met andere liefhebbers, mail dan naar [email protected].

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.