Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 24 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Verrassing: Tesla boekt kwartaalwinst

Niemand zag het aankomen, maar Tesla flikt het toch: het bedrijf van Elon Musk boekte afgelopen kwartaal een netto winst van 143 miljoen dollar. En dat niet alleen, want het bedrijf ligt met meerdere doelstellingen voor op schema. Je vraagt je bijna af of Tesla nog wel Tesla is…

Tesla Model Y

Analisten hadden geen hoge verwachtingen van de cijfers die Tesla gisteren presenteerde. Vrijwel iedere beursprofessional dacht dat de elektrische autobouwer wederom een verlies zou communiceren. Ook over de activiteiten van het bedrijf van Elon Musk werd somber gedacht. Maar Musk verraste vriend en vijand met het feit dat zijn bedrijf zowaar weer eens winst had behaald, en dat terwijl de omzet was gedaald. En de CEO had nog meer goed nieuws, want Tesla ligt met meerdere projecten voor op schema. De Model Y zou zelfs eerder op de markt kunnen komen.

Waardedaling

Toen gisteren duidelijk werd dat Tesla 143 miljoen dollar winst had behaald, steeg het aandeel met 21% in waarde naar $308,50. Daarmee maakte het de waardedaling over het hele jaar bijna in één keer goed. Een knap staaltje, aangezien de omzet van 6,8 miljard dollar vorig jaar naar 6,3 miljard dollar was gedaald. Deze ontwikkeling is een tikkeltje zorgelijk, want het is de eerste keer in de geschiedenis van het bedrijf dat de omzet is gedaald.

De reden dat Tesla ondanks de dalende omzet toch winst kon maken, is gedeeltelijk te verklaren. Musk en de zijnen verkopen namelijk steeds meer producten die ze nog niet leveren. Daarmee wijzen we vooral naar de Autopilot-software die nog steeds niet volledig doet wat beloofd wordt. Tesla vraagt in Nederland €6.400 voor de optie, terwijl de klant het complete pakket (nog) niet krijgt. Dat dit een belangrijk onderdeel van de omzet uitmaakt, wordt wel duidelijk uit het statement van Tesla bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Hierin staat dat het bedrijf de komende twaalf maanden 567 miljoen dollar aan zogenoemde uitgestelde inkomsten verwacht. 500 miljoen dollar daarvan komt van de Autopilot-software.

Model Y

In een tweet liet Elon Musk weten dat het bedrijf niet alleen winst had gemaakt, maar dat het ook voorloopt met enkele projecten. De bouw van de gigafactory in Sjanghai gaat sneller dan verwacht, en de productie van de Model Y loopt ook voor op schema. Dat laatste kan betekenen dat de auto enkele maanden eerder op de markt verschijnt. En gezien Musk voorspelt dat dit model meer zal verkopen dan de Model S, 3, en X samen, lijkt de toekomst enorm rooskleurig.

En dan moet de Tesla Pickup nog komen, de auto waarvan Musk claimt dat het Tesla’s beste product ooit is. Kortom, het gaat de goede kant op met de Californische fabrikant van elektrische auto’s. Nu is het de vraag of Elon Musk deze trend kan vasthouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.