Autovisie
Autovisie Nieuws 17 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Tweederde van alle Alpine’s A110 blijft in Frankrijk

De boekhouders van Alpine hebben het management van Renault een glimlach bezorgd. De verkoopcijfers zitten in de plus en niet een kleine beetje. Renaults dochtermerk Alpine wist vorig jaar 74% meer auto’s te verkopen. Maar er is ook reden tot bezorgdheid. Het merk is wel heel erg afhankelijk van de lokale liefhebbers.

Sjoerds Weetjes #110: Hoe keerde het merk Alpine terug?

Zo ziet de (elektrische) revival van Alpine eruit

In 2021 verkocht Alpine bijna tweederde van zijn productie in het thuisland. Eén kink in de Franse kabel en de afzet van de kekke sportwagens stort ineen. De andere markten zullen een verlies in Frankrijk heel moeilijk kunnen opvangen. De rest van Europa eist slechts 32% op. Buiten de oude wereld levert Alpine slechts 8,2% van zijn auto’s. ALPINE A110

Uitbreiding van Alpine-familie

In totaal wist Alpine vorig jaar 2.659 auto’s wereldwijd te verkopen. Het is een volume dat voor Alpine iets onder de productiecapaciteit ligt. De autobouwer heeft altijd gezegd dat het om slechts enkele duizenden auto’s per jaar zal gaan. Pas met de introductie van andere types zal de afzet van het merk een vlucht nemen. Eigenaar Renault heeft al aangegeven dat de toekomstige Renault Sport-modellen onder Alpine de weg op gaan. De nieuwe generatie Mégane RS wordt dus een Alpine. De hot hatch komt overigens spoedig.

Sjoerds Weetjes #110: Hoe keerde het merk Alpine terug?

Vernieuwd stelt niet veel voor voor de Alpine A110

Elektrische Alpine-sportwagen

Alpine levert momenteel alleen de A110. De fabrikant biedt die tweezits sportcoupé aan in meerdere versies, waarvoor de 1,8 liter turbomotor in twee configuraties wordt geleverd. De achterwielaangedreven basisversie komt met 252 pk voor de dag, de topversie gaat door de 300 pk. In de toekomst stapt Alpine over op elektrisch aangedreven modellen. Daartoe werkt de fabrikant samen met Lotus, dat op dezelfde architectuur eigen, compacte sportwagens lanceert. Een leuk feitje, voor de introductie van Alpine werkte Renault ook samen met een Engels merk. Deze coöperatie met Caterham liep echter snel stuk. ALPINE A110

Alpine zoekt extra dealers

De sportwagenbouwer uit Dieppe verkoopt zijn modellen momenteel via 100 dealerbedrijven. Een kwart daarvan is vorig jaar aangesteld. Voor dit jaar plant Alpine verdere uitbreiding van het dealercorps. De autobouwer heeft 50 nieuwe partners voor de Europa en overzeese markten op het oog. In Nederland vertegenwoordigen Stam (Soest) en Munsterhuis (Hengelo) het legendarische Franse merk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.