Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 19 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Tweedehands elektrische auto kan van steeds meer aandacht genieten

De tweedehands elektrische auto krijgt steeds meer aandacht in ons land. Dat blijkt uit cijfers die Gaspedaal.nl vandaag deelt.

De zoekmachine voor occasions meldt namelijk dat er dit jaar 49 procent meer is gezocht op een tweedehands elektrische auto in vergelijking met vorig jaar. Specifiek filterde de Nederlander gemiddeld 5,48 procent op een volledig elektrische aandrijflijn. Vorig jaar lag dat percentage nog maar op 3,67 procent. Overigens blijft de benzine-auto nog altijd met stipt bovenaan staan. Er wordt zelfs 5,4 keer vaker op een benzine-auto gezocht dan op een auto met een dieselmotor.

Friesland en Flevoland

Gaspedaal.nl meldt verder dat er in de provincie Flevoland het meest wordt gezocht op een gebruikte elektro-auto. In Friesland zoekt men het minst vaak naar een tweedehands elektrische auto.

Nissan Leaf, occasion, 15.000 euro, elektrische auto
(Afbeelding: Nissan)

Occasionmarkt pakt volgend record: vraag tweedehands auto blijft groeien

Dat de tweedehands elektrische auto aan terrein wint, is natuurlijk geen verrassing. De laatste jaren is het aanbod op de tweedehands markt snel gegroeid, waardoor klanten simpelweg steeds meer aantrekkelijke keuzes hebben. Bovendien kan de koper van een tweedehands elektrische auto een subsidie ontvangen. 2000 euro om precies te zijn, al is het potje voor dit jaar al leeg. Vanaf volgend jaar is er weer nieuw budget beschikbaar. Wie vanaf 3 januari een tweedehands EV koopt, maakt weer aanspraak op de subsidie.

Subsidieregels tweedehands elektrische auto

Wel is er een aantal regels om rekening mee te houden. Zo moet het originele bereik van de auto minstens 120 kilometer bedragen. Ook mag de originele cataloguswaarde niet de 45.000 euro overstijgen. Ook moet de auto bij een RDW gekeurd bedrijf gekocht worden. De particuliere handel valt buiten de subsidieregeling. Het is overigens ook mogelijk om een subsidiebedrag te ontvangen bij een private lease-constructie. In dat geval wordt het subsidiebedrag verdeeld over de maandelijkse betalingen. Meer informatie over de regels vind je in dit artikel.

Ook geen subsidie meer voor tweedehands elektrische auto

Kia Soul
Kia Soul

Overigens geniet de tweedehands elektrische auto niet alleen van meer aandacht in de zoekmachines. De cijfers laten hetzelfde beeld zien. In de eerste negen maanden van dit jaar wisselden 23.000 tweedehands EV’s van eigenaar, tegenover 9400 exemplaren vorig jaar. Dat bleek eerder dit jaar al uit cijfers van Bovag en RDC.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.