Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 4 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Occasionmarkt pakt volgend record: vraag tweedehands auto blijft groeien

Dat de markt van occasions populairder is dan ooit, bleek vorig jaar ook al. De rek is er nog lang niet uit, zo blijkt uit de laatste cijfers.

Nooit eerder werden er in de eerste negen maanden van een jaar meer dan een miljoen tweedehands auto’s verkocht. Tot dit jaar, want Bovag en RDC melden dat er dit jaar al 1.022.021 occasions zijn verkocht. De tweedehands auto blijft dus onverminderd populair. Daarmee pakt de occasionmarkt dus het volgende record. In totaal zijn er zo’n 5,5 procent meer tweedehands auto’s verkocht dan vorig jaar.

Occasions: drie lekker compacte cross-overs voor € 20.000 getipt

Coronacrisis

De redenen voor die groei laten zich raden. Door de coronacrisis is er heel veel behoefte aan individueel vervoer. Mensen die voorheen met het openbaar vervoer reisden, doen dat nu liever in hun eigen auto. Maar er zijn meer redenen. Het wereldwijde chiptekort zorgt er namelijk voor dat veel nieuwe auto’s vertraging opleveren, waardoor de occasion een aantrekkelijk alternatief is. Omdat het chiptekort nog niet zo snel is opgelost, speelt dat de occasionmarkt dus in de kaart.

Dit jaar even geen Duitse Opel Grandland meer

Renault Zoe a

Kijken we naar welke tweedehands auto’s dit jaar veel zijn verkocht, dan betreft het voornamelijke exemplaren met een benzinemotor. Van de ruim een miljoen verkochte tweedehands auto’s, hadden 820.000 exemplaren een benzinemotor aan boord. Diesels moeten opnieuw inleveren. Waar zij vorig jaar nog goed waren voor zo’n 12 procent van de markt, is dat dit jaar geslonken naar 10 procent. In absolute getallen komt dat neer op 103.00 auto’s.

Tweedehands elektrische auto

Uiteraard groeide ook de vraag naar elektrische auto’s weer flink, al is dat natuurlijk ook het resultaat van de groeiende markt voor tweedehands elektrische auto’s. In totaal wisselden 23.000 tweedehands EV’s van eigenaar, tegenover 9400 exemplaren vorig jaar. Stekkerhybrides zijn eveneens populairder dan ooit. Waar er vorig jaar nog 15.000 exemplaren werden verkocht, steeg dat dit jaar naar 25.000 stuks.

Occasions: drie zuinige hybrides voor maximaal € 10.000 getipt

Uit de cijfers blijkt eveneens dat mensen liever een occasion kopen bij de officiële vakhandel. De particuliere handel kreeg namelijk te maken met een daling van 9 procent ten opzichte van 2021. Officiële dealers kregen aan de andere kant te maken met een groei van liefst 26,5 procent. Daaruit blijkt dat mensen behoefte hebben aan een vorm van zekerheid, die ze hopen te krijgen door een auto bij een erkend autobedrijf te kopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.