Autovisie
Autovisie Nieuws 16 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Opschepper Trump verzint productieverhuizing GM

Donald Trump kletst weer eens uit zijn nek. Tijdens een persconferentie schepte de Amerikaanse president op over General Motors, dat een fabriek in Zuid-Korea sluit en de productie zou verhuizen naar Detroit. Probleem is… Dat is helemaal niet waar.

“Dus ze verhuizen terug van Korea naar Detroit”, riep Trump tijdens een bijeenkomst over handel met Zuid-Korea. “Dit soort dingen hoor je nooit, behalve dan het feit dat Trump president werd. Geloof me, dat zou je nooit horen.” Geen flauw idee wat Trump met die laatste twee kromme zinnen bedoelt, maar inderdaad… dit soort dingen hoor je nooit. Je hoort ze nooit omdat ze niet waar zijn.

Chevrolet Orlando en Cruze

Het klopt dat General Motors zijn fabriek in Gunsan, Zuid-Korea sluit, maar daar houdt het verhaal op. Er wordt geen productie overgeheveld naar Detroit. Gunsan bouwt de Chevrolet Orlando en de Chevrolet Cruze. De Orlando wordt niet in de Verenigde Staten verkocht en de Cruze wordt in Gunsan geassembleerd voor de Aziatische markt.

Kosten liggen veel te hoog

Volgens General Motors draait de fabriek al drie jaar lang op 20 procent van zijn capaciteit en is de sluiting ervan onderdeel van een grote herstructurering van GM Korea. “Onze kosten liggen veel te hoog”, zei een woordvoerder van General Motors tegen de Detroit Free Press. “We hebben daar een enorme hoeveelheid geld verloren. De toekomst van [GM Korea] ligt nu in handen van de vakbonden en de Zuid-Koreaanse overheid.”

Koreaanse vakbonden

Vorig jaar verkocht General Motors zijn verliesgevende Opel/Vauxhall-tak aan PSA Group en trok de autofabrikant zich terug uit India en grote delen van Afrika. In Zuid-Korea loopt het concern aan tegen hoge lonen en een lage productiviteit. De bouw van één auto zou in het land drie uur langer duren dan in de Verenigde Staten. Ook ligt General Motors regelmatig overhoop met de Koreaanse vakbonden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.