Autovisie
Autovisie Nieuws 16 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Renault boekt recordwinst van 3,85 miljard euro

Renault heeft over 2017 niet alleen een recordaantal auto’s verkocht, maar ook zijn hoogste winst ooit behaald. Onder de streep hield de Franse fabrikant 3,85 miljard euro aan operationele winst over. Dat is 17,4 procent meer dan in 2016.

Carlos Ghosn
Renault Nissan Mitsubishi-topman Carlos Ghosn

De omzet groeide met 14,7 procent naar 58,8 miljard euro. Dat betekent dat 2017 het vijfde jaar van opeenvolgende groei was. Renault leverde vorig jaar 3,76 miljoen auto’s af, wat 8,5 procent meer is dan in 2016 en opnieuw een verkooprecord.

Salarisverlaging

Deze week werd eveneens bekend dat Carlos Ghosn nog eens vier jaar topman van Renault Nissan Mitsubishi blijft. Hij levert wel 30 procent van zijn salaris in. Twee jaar geleden stemden aandeelhouders tegen zijn vergoeding. Vorig jaar werd met een kleine marge voor gestemd.

Onomkeerbaar

Ghosn voelt de druk van de Franse overheid, die 15 procent van de aandelen in het voormalige staatsbedrijf bezit. De regering van president Macron wil dat Ghosn de alliantie met Nissan onomkeerbaar maakt. Ook moet er een duidelijk plan komen voor zijn opvolging.

Thierry Bolloré

Daarom heeft hij Thierry Bolloré benoemd tot Chief Operating Officer. Die is sinds 2012 werkzaam bij Renault, na een carrière bij onder meer Michelin en toeleverancier Faurecia. Bolloré volgt over vier jaar Ghosn op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.