Autovisie
Autovisie Nieuws 30 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Toyota Yaris Cross komt er ein-de-lijk aan

Twaalf maanden geleden stelde Toyota de stoere telg van de Yaris-familie voor, maar het duurt nog eens zes maanden voordat deze Yaris Cross de showrooms bereikt. De heren in Japan zitten in de tussentijd echter niet stil. Het komt alvast met een aanvulling op het programma. Die is alleen dus ook nog niet beschikbaar.

Van de Yaris Cross brengt Toyota de Adventure. Het is een iets opgeruigde versie van de compacte SUV, die met z’n in- en exterieur verschilt van reguliere modellen. Het koetswerk is door de ontwerpafdeling opgeleukt met de gebruikelijk Active-, Cross- of CrossCountry-attributen. Op de bumpers komen kunststoffen beschermingsdelen en de wielen zijn, met een formaat van 18-inch, een maatje groter dan normaal. Ook krijgt de dakrails een speciaal kleurtje. Toyota voert ze in zilver uit.

Nep leer

Binnenin de Adventure zijn details in pianozwart uitgevoerd. De donkere tint komt ook terug op de hemelbekleding. Voor het meubilair kiest Toyota voor kuipvormige stoelen. De bekleding oogt als leer, maar is het niet. Leer is wel voor het stuurwiel en de schakelpook gebruikt. Het ontwerp van de stoelbekleding is specifiek voor de Adventure. Ook de afwerking van het dashboard kent een specifieke decoratie. Daarvoor is de kleur Brass Gold gebruikt.

Toyota Yaris Cross: opgeruigde Yaris met eigen koetswerk

Brass Gold

Speciaal voor de verkoopstart komt Toyota met de Yaris Cross Launch Edition. Het introductiemodel beschikt onder andere over (echt) lederen bekleding en 18-inch lichtmetalen wielen. De verdere standaarduitrusting zijn een elektrisch bedienbare achterklep met bewegingssensor, een head-up display en two-tone kleurencombinatie in Brass Gold met zwart dak. De fabrikant zegt dat de beschikbaarheid beperkt is, maar noemt geen specifiek productievolume.

Modulair platform

De Yaris Cross deelt zijn naam met de vijfdeurs hatchback en heeft ook de technische basis van de compacte middenklasser. In het modulaire GA-B-platform hangt Toyota uiteraard een hybride-aandrijflijn, die de Cross deelt met de vijfdeurs Yaris. Het betreft de 1,5-liter Atkinson-benzinemotor, gekoppeld aan een elektromotor, samen goed voor 116 pk.

Frans paspoort

De levering van de Yaris Cross start in september. Toyota bouwt de Yaris Cross in het Franse Valenciennes, waar ook de hatchback het levenslicht ziet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.