Autovisie
Autovisie Nieuws 27 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Toyota komt met mobiliteitsdiensten onder de naam Kinto

Tegenwoordig zijn fabrikanten niet alleen producenten van auto’s, maar bieden ze ook mobiliteit in bredere zin aan. Het is een nieuwe trend in de auto-industrie waar ook Toyota nu meer gestalte aan geeft.

De Japanse autobouwer noemt zijn label ‘Kinto’. Het merk staat voor het aanbieden van mobiliteitsdiensten, ook wel MaaS (Mobility as a Service) genoemd. Toyota, dat Kinto op het eigen Kenshiki Forum 2020 in Zaandam onthulde, komt met een app die verschillende vormen van mobiliteit bundelt. Denk daarbij aan het gezamenlijk gebruikmaken van auto’s, autonome shuttles, 2-scooters en scootmobielen.

Uber

Dat gaat Toyota niet allemaal zelf opzetten. Het concern zoekt ook partners als Uber voor taxidiensten. De service zal gericht zijn op de vervoersbehoefte, aangezien die anders is op het Friese platteland dan die in hartje Utrecht. Toyota werkt al jaren aan de ontwikkeling van specifieke voertuigen, zoals de i-Road en de hier afgebeelde Ultra Compact BEV, een elektrische Smart-achtige stadsauto. Laatstgenoemde komt dit jaar op de Japanse markt.

Het merk heeft ginds al 100 partners gevonden voor de inzet van het voertuig. Het hele project zal tijdens de Olympische Spelen tot uiting worden gebracht. Toyota heeft zich als mobiliteitspartner opgeworpen. De vraag is hoe Kinto zich in Nederland, dat door de Japanners ook als proeftuin wordt gezien, gaat manifesteren.

Hyundai

Ook Hyundai is samen met Uber bezig met de ontwikkeling van een taxidienst. Dat merk mikt op een voertuig dat een mix van een helikopter en een auto is, de S-A1. Die kan volgens de fabrikant vliegen op 300 tot 600 meter, met een snelheid van 290 km/h.

Toyota is zeer actief met degelijke mobiliteitsoplossingen. Begin dit jaar maakte het bekend bezig te zijn met de ontwikkeling van een volledige ‘laboratoriumstad’. Daar zullen onderzoekers en residenten samen met elkaar leven. De stad, die de naam ‘Woven City’ krijgt, moet plaats bieden voor zo’n 2000 mensen. Daar worden enkel autonome en CO2-neutrale voertuigen toegelaten. Toyota begint volgend jaar met de bouw van de stad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.