Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 29 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Toyota en Suzuki vormen alliantie. Gaan samen aan autonomie werken

Toyota en Suzuki gaan officieel samenwerken. Beide partijen zijn vandaag in een alliantie gestapt. Doel is om samen technologie en grondstoffen te delen. Ook moeten ze samen stappen op het gebied van autonomie gaan maken.

Toyota RAV4 Hybrid

In maart van dit jaar geven Toyota en Suzuki al aan dat ze voorzichtig willen gaan samenwerken. De hoge heren van beide bedrijven zijn al langer met elkaar in gesprek, maar de tijd was destijds rijp om actie te ondernemen. De afspraak werd gemaakt dat Toyota de expertise op hybride- en elektrische aandrijflijnen zou delen, terwijl Suzuki de nieuwste motoren zou aanbieden. Deze konden gebruikt worden in kleinere stadswagens.

Alliantie

Nu laten Toyota en Suzuki weten dat ze een verdere intentie hebben om samen te werken. Ze vormen een alliantie en kopen een deel van de aandelen van elkaar. Suzuki koopt voor $452 miljoen aan Toyota-aandelen (0,2% van het bedrijf) en Toyota koopt zich voor $910 miljoen (4,94% van de aandelen) in bij de andere Japanse autobouwer.

Met de aankoop van elkaars aandelen starten de beide partijen een grotere samenwerking. Ze gaan samenwerken aan autonome-technologieën en zullen ook andere kennis gaan delen. Het blijft niet bij kennis, want ook productiefaciliteiten en motoren zullen met elkaar gedeeld worden. Kortom, de Japanse autofabrikanten zetten alles op alles om, en dit zeggen ze zelf, een partnerschap voor langere termijn te bewerkstelligen.

Hybrides

Op het eerste resultaat van de samenwerking hoeven we overigens niet lang te wachten. Er komen een aantal hybrides van Suzuki onze kant op. Deze worden gemaakt op basis van de Toyota Rav 4 en de Corolla Wagon.

Voor Toyota is de samenwerking met Suzuki geen rare stap. De automaker is niet vies van het kopen van wat aandelen. Het bezit Daihatsu en Hino Motors al in het geheel. Daarnaast heeft het ook 16% van de aandelen in Subaru en 5% van Mazda.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.