Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 29 aug 2019

Snelste vrouw op vier wielen omgekomen bij snelheidsrecordpoging

Jessi Combs, landsnelheidsrecordhoudster, is op dinsdag omgekomen tijdens een poging om haar eigen snelheidsrecord te verbeteren in een auto met straalmotoraandrijving.

Jessi Combs

Afgelopen dinsdag was de dag waarop Jessi Combs haar snelheidsrecord zou breken. Deze staat vast op 483 mijl per uur (777 kilometer per uur). Jessi stapte in haar auto, die werd aangedreven door een straalmotor, met als doel om de 619 mijl per uur aan te tikken (996 km/h). Maar 512 mijl per uur (824 km/h) was ook al voldoende om tevreden uit te kunnen stappen. Helaas verliep de recordpoging niet als gepland.

Fastest Woman on Four Wheels

Jessi wist in de 52.000 pk sterke North American Eagle Supersonic Speed Challenger de 440 mijl per uur (707 km/h) aan te tikken tijdens een run in de Alvord woestijn in Oregon. Op dat moment ging er iets niet goed en crashte de ‘Fastest Woman on Four Wheels’. Om omstreeks vier uur ‘s middags werd het ongeluk gemeld bij de lokale hulpdiensten. Er wordt nog onderzocht wat de oorzaak van het ongeluk was. Combs heeft het ongeluk niet overleefd. Ze werd 39 jaar.

Vorig jaar oktober vestigde Combs het snelheidsrecord voor vrouwen tijdens een ‘shakedown run’. Dat is een testrit waarbij gekeken wordt of alle onderdelen op de auto blijven zitten. Dat bleven ze in dit geval niet. Toen Combs de 483 mijl per uur aantikte brak er een deurtje af waardoor de test werd afgeblazen. Maar het record was gezet.

Snelste man

Combs is niet de snelste persoon op vier wielen. Die eer gaat naar Andy Green. Hij reed 1227,98 kilometer per uur in de ThrustSSC. Daarmee werd hij niet alleen de snelste man op aarde, maar ook de eerste persoon die de geluidsbarrière op land doorbrak.

bloodhound-ssc

SSC is overigens weer bezig om een nieuw record te zetten. Na een aantal ups en downs en een faillissement begin dit jaar, is het geheel opgekocht door entrepreneur Ian Warhurst. Hij heeft het project omgedoopt tot Bloodhound LSR en met die auto willen ze eind 2020 de 1.000 mijl per uur (1.609 km/h) halen. Tot nu toe heeft de Bloodhound niet harder gereden dan 500 mijl per uur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Snelste vrouw op vier wielen omgekomen bij snelheidsrecordpoging
Sluiten