Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 19 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Titelstrijd Nordschleife 2017: Renault, Honda of toch Volkswagen

Alsof het een officiële competitie is, strijden de heren autobouwers voor de snelste rondetijd voor voorwielaandrijvers op de beruchte Nordschleife. Honda en Renault doen volgend jaar een poging om de felbegeerde titel te veroveren.

New Civic Type R Prototype breaks cover in Paris
Honda Civic Type-R Prototype

De strijdwapens zijn momenteel in ontwikkeling. Honda werkt aan de volgende generatie Civic Type-R, bij Renault gaan de technici los op de nieuwe Mégane RS. In beide gevallen maakt de recordpoging voor de snelste rondetijd voor voorwielaandrijvers een belangrijk deel van de ontwikkeling uit.

Renault Megane Trophy

Aanstichter

Renault kan gezien worden als aanstichter van deze onderlinge competitie, door verschillende malen met een Mégane RS de eigen tijd te hebben verbeterd. Als een duveltje uit een doosje dook Seat met de Léon Cupra 280 (7:58.12 min) als eerste onder het record. De inkt was nog niet opgedroogd of Renault pakte met de RS 275 Trophy (7:54.36 min) de felbegeerde titel terug. Vervolgens kwam Honda met de Civic Type-R (7:50.63 min), die op zijn beurt verslagen werd door de Golf GTI Clubsport S van Volkswagen (7:49.21).

Volkswagen golf gti club

Maatstaf

Renault geeft aan dat de strijd de afgelopen jaren zwaarder is geworden. Het merk richt zich voor de ontwikkeling van de snelste Mégane hoofdzakelijk op het chassis, dat de maatstaf in zijn klasse moet zijn. De Fransen claimen nu al dat zij met de bestaande Mégane RS onder de tijd van de Golf GTI Clubsport S kunnen duiken, maar gunnen de eer aan de opvolger. De nieuweling krijgt een sterk aangepast GT-onderstel. De vierwielbesturing neemt de RS over, zij het in aangepaste (lees aangescherpte) vorm. De motor blijft een 2.0-viercilinder met turbo. Het blok zal meer dan 300 pk sterk worden.

Civic Type R
Civic Type R

Voordeel

Van Honda komt in de tweede helft van 2017 de nieuwe Civic Type-R. De snelle hatchback is tegelijk met de reguliere modellen ontwikkeld, maar de Japanse techneuten hebben meer tijd nodig om de hot hatch tot de beste in zijn klasse te maken. In tegenstelling tot de Mégane RS is er van de volgende Type-R al een studiemodel getoond. De eveneens vijfdeurs hatchback krijgt een 2,0 liter viercilinder turbomotor met een vermogen van 310 pk of meer. Het onderstel wordt momenteel op de Nordschleife afgesteld. Geeft dat de Japanners een voordeel? Nee, want alle autobouwers doen een deel van de ontwikkeling op de oude Nürburgring.

Klokken

Honda zal naar verwachting uiterlijk halverwege 2017 met zijn nieuwe rondetijd komen. Renault vermoedelijk eerder. De vraag is óf we de tijden zullen horen, want wat als de snelle hatchbacks niet onder de tijd van de Golf GTI Clubsport S duiken? Sowieso is de rondetijd geen officiële aangelegenheid. De autobouwers klokken namelijk zelf de rondetijd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.