Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 5 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Kia en Hyundai slachtoffer van criminele TikTok-trend

De beste methode om snel een auto te kunnen stelen is waarschijnlijk al tijden ergens in de krochten van het internet te vinden. Maar dat het een mainstream TikTok-trend zou worden had niemand aan zien komen. Dat is nu echter wel degelijk het geval. Er worden veel auto’s gestolen met enkel en alleen een USB-kabel. Het gaat vooral om modellen van Kia en Hyundai.

Een paar mensen op de Chinese app TikTok maken het wel erg bont. Er is op dat platform een heuse trend gaande waarbij deelnemers worden uitgedaagd om auto’s te stelen.

Hyundai- en Kia-modellen worden het vaakst buit gemaakt

Het politiebureau van Hilliard, een stad in de Amerikaanse staat Ohio, heeft al een waarschuwing geplaatst via diens kanalen. De ‘Kia Boyz Challenge’ zoals het genoemd wordt op TikTok, zorgt voor een nationale toename aan autodiefstal.

Met name eigenaren van Kia’s of Hyundais zijn vaak de pineut volgens de politie van Hilliard. Sinds mei werden er 15 auto’s als vermist opgegeven waarvan het in 9(!) gevallen om een van die twee merken ging.

Hoe werkt de TikTok-trend?

Voertuigen met een startknop zijn vatbaar voor de techniek die de dieven toepassen. De autodieven strippen de stuurkolom van zijn behuizing. Vanaf dat moment is het een koud kunstje. De techniek achter de startknop is nu blootgesteld waardoor ze er een simpele USB-A kabel aan kunnen koppelen. Bij exemplaren van Kia en Hyundai uit bepaalde modeljaren is dit makkelijk geregeld.

Youtuber vliegt gehuurde Tesla de vernieling in

Dit overschrijft de chip in de sleutel waardoor het alleen nog een kwestie is van de auto te starten. Modellen van Kia met modeljaar 2011 tot 2021 en Hyundais uit 2015 tot 2021 zijn hier vatbaar voor. Beide bedrijven zeggen dat deze TikTok-hack niet meer mogelijk is bij modellen vanaf 2022.

Tips om het te voorkomen

Het politiebureau van Hilliard geeft gratis en voor niets een aantal tips hoe je kunt voorkomen dat een TikTokker je Kia of Hyundai steelt.

  • Gebruik een diefstalpreventie tool zoals een stuurslot.
  • Parkeer in een garage of een gebied met veel licht
  • Hou je deuren altijd op slot
  • Houd waardevolle spullen uit de auto
  • Activeer alarmsystemen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.