Autovisie
Autovisie Nieuws 29 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Tesla-topman Musk denkt dat grootste rivaal uit China zal komen

De grootste concurrent van Tesla zal waarschijnlijk uit China komen, verwacht topman Elon Musk. De Chinese autobedrijven werken volgens de baas van Tesla “het hardst en het slimst” en zijn de meest competitieve ter wereld.

“Als ik moet gokken dan denk ik dat een bedrijf uit China waarschijnlijk de nummer twee zal worden na Tesla”, zei Musk tijdens een toelichting op resultaten van de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s. China is volgens de topman ook de meest concurrerende markt.

Grootste Tesla-rivaal komt uit China

In september 2021 zei Musk al dat hij “veel respect heeft voor de vele Chinese autofabrikanten”. De belangrijkste fabrikant van elektrische auto’s in China is momenteel BYD, die in 2022 beter verkocht dan Tesla als ook de hybride voertuigen van BYD worden meegerekend.

710.000 voertuigen

Tesla zelf maakte vorig jaar meer dan 710.000 voertuigen in China. Dat is meer dan de helft van de wereldwijde productie van het bedrijf. De productie in de grote fabriek in Shanghai werd afgelopen jaar echter verstoord door het inmiddels losgelaten strenge coronabeleid in China.

Nio ET7, Tesla Model S, oudste model, langstgeproduceerde auto, Tesla,
Nio ET7 is een concurrent van de Tesla Model S. (Afbeelding: Nio)

2022 was volgens Musk dan ook een moeilijk jaar vanwege productie-onderbrekingen in de fabriek in Shanghai, hogere financieringskosten en logistieke problemen. Zonder onverwachte verstoringen zou de wereldwijde productie van Tesla dit jaar de 2 miljoen voertuigen kunnen benaderen, zei Musk.

Prijsverlaging

Tesla verlaagde eerder deze maand opnieuw de prijzen van zijn modellen in China, na eerdere verlagingen in oktober. Andere autofabrikanten hebben ook prijsverlagingen aangekondigd om meer grip te krijgen op ‘s werelds grootste markt voor elektrische voertuigen, waaronder lokale spelers zoals Xpeng en Aito, dat wordt ondersteund door Huawei.

Tesla maakte woensdag bekend vorig jaar een recordwinst te hebben behaald ondanks de economische tegenwind en de productieverstoringen. Andere grote internationale autofabrikanten zetten ook steeds meer in op elektrische voertuigen, die hun benzine- en dieselmodellen moeten vervangen. Zo kondigde het Zuid-Koreaanse Hyundai donderdag aan dit jaar omgerekend bijna 8 miljard euro te investeren in de elektrificatie van zijn modellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.