Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 19 dec 2019

Tesla Model 3 20% goedkoper en 10% sneller dankzij upgrade

Een week zonder prijsverandering is een week niet geleefd, volgens Elon Musk. Deze keer sleutelt hij aan de prijzen van de Tesla Model 3 en maakt hij hem gelijk sneller.

Met de stortvloed aan aan betaalbare elektrische auto’s die ons volgend jaar te wachten staat, kan het zomaar zijn dat de Tesla Model 3 aan populariteit gaan verliezen. Het is nu nog de best verkopende elektrische auto, en om die titel vast te houden heeft Elon Musk, CEO van Tesla, grootste plannen. Zo moet de Model 3 goedkoper worden, en gaan de prestaties van het voertuig omhoog. Al is dat laatste alles behalve gratis.

3,9 seconden

Tesla komt namelijk met een update voor de Model 3 Dual Motor-modellen, dat heeft website Electrek uitgevonden. Deze $2.000 kostende software-update zorgt ervoor dat de standaard acceleratietijd van 0-60 m/h (0-96 km/h) van 4,4 seconden naar 3,9 seconden gaat. De upgrade kan gewoon online gekocht worden en wordt daarna via een over-the-air-update naar de auto gestuurd en geïnstalleerd. Vanaf dan kan de simpele Dual Motor Long Range het vuur aan de schenen van de Performance leggen, die heeft namelijk een halve seconde minder nodig om de 100 km/h aan te tikken.

En met de update verklapt Tesla eigenlijk dat alle Model 3-modellen onderhuids grotendeels hetzelfde zijn. De Performance heeft overduidelijk geen krachtigere motoren op de assen liggen. De autofabrikant claimt dat overigens ook niet, maar geeft er sowieso geen informatie over. Het enige wat ze wel duidelijk maken is dat het voor de Performance een andere, krachtigere inverter gebruikt.

Tesla Model 3

Prijsverlaging

Volgens Bloomberg is Tesla op dit moment aan het nadenken of ze de prijs van de Model 3 met 20% moeten verlagen. Iets wat het bedrijf eerder al eens deed met de Model S en X. Daar reageerden de eigenaren en fans van het merk toen niet bepaald mild op. Maar goed, een prijsverlaging zal ongetwijfeld helpen met het versterken van de concurrentiepositie. Maar helaas staat het nog niet in de plannen voor landen zoals Nederland. Het idee is namelijk dat de alleen Model 3’s die uit de fabriek in Shanghai komen rollen de prijsverlaging krijgen. Reden: doordat de onderdelen lokaal geproduceerd worden scheelt het Tesla aanzienlijk in productiekosten. Die besparing kunnen ze dan weer doorberekenen naar de klant.

Wil dat dan zeggen dat wij hier eigenlijk helemaal niets aan dit nieuws hebben? Nee, zeker niet. Tesla gaat namelijk aan de slag met het bouwen van een gigafactory nabij Berlijn. Musk en de zijnen zouden hier dan hetzelfde kunstje kunnen uithalen. Niet alleen omdat onderdelen in de EU gemaakt kunnen worden, maar ook omdat de voertuigen de flinke zeereis vanuit de Verenigde Staten niet meer hoeven te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.